h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: septiembre 2006

La comedianta tortosina

30.9.06

At Turtusi també a la comedianta tortosina

Hai llegit l´últim article de At Turtusi i hi estic completament d´acord.
I com no és la primera vegada que passa, hai decidit posar-li un enllaç directe des de el meu bloc, sempre i quan ell no hi pose cap inconvenient.
Salutacions, ABU BAKR MULTANMAD BEN JOFAL IBN SULAYMAN IBN AYYUD AL-FIBRI AL-TUTUSI

RECTIFICAR ÉS DE SAVIS

Diuent que rectificar és de savis.
L'ajuntament ha rectificat i sigue per cols sigue per bledes(per què ho ha llegit a algún lloc o per iniciativa pròpia) ha posat al davant mateix de la porta de l´esglèsia de l'Arraval de la Llet los contenidors de brossa selectiva que encara estaven al mig del barranc. Que jo suposo que al capellà de Sant Llàtzer li ha digut fer una gràcia...
Se nota que això de les eleccions fa que els polítics tornen a tindre aurelles per a poguer escoltar a la gent.
No tot té de ser dolent a n'esta vida.
Ara tan sols fa falta que l'ajuntament solte a algún urbano per allí i no dixe aparcar als camions i als cotxes al mig del barranc.
L'ajuntament continuarà escoltan?

19.9.06

REBAIXES! REBAIXES! QUÍ COMPRA?

REBAIXES! REBAIXES! QUÍ COMPRA?

La dona, de mitjana edat, passeja pels carrers de Tortosa en la bossa encara buida mentre se mira en ulls de desconfiada los aparadors de les botigues. Necessitaré unes sabates per a l´istiu que ve i si no les compro ara quan són rebaixes...Mentre pensa això i fa números repassant mentalment los diners que li queden a la llibreta per a poguer arribar a final de mes, un cartell de l'aparador li crida l´atenció.
“necessitem seguretat, ja”
Sí! Pensa la dona. A casa haguéssem tingut de ficar un sistema d´aquells d'alarma com mos va aconsellar la Tura, però, uf!, massa peles! Això tindrà d´anar a engordar la llista de coses pendents per a fer.
De totes maneres, pensa, no dixa de ser curiós que el govern mos digue que es preocupa per natros i per la nostra seguretat, carregant-mos de multes i de pèrdues de punts tractant-se de la seguretat en la circulació viària, i que passe de natros quan se tracta de la mateixa seguretat a dins de casa nostra, dient-mos que esta, mos la tindríem de pagar de la butxaca. No serà que de l´únic de lo que es preocupen és de cobrar-mos més diners per a que encara mos sigue més difícil arribar a final de mes?
La dona, mirant-se les gastades sandàlies de fa dos anys, decidix que esperarà un any més a canviar-se-les i s'encamina cap al aparcament gratuït del Rastre, tallant per la plaça dels farols. A lo millor est any i el que ve, hi ha un canvi de govern i tot canvia, encara que no sé encara si aniré a votar tampoc...
De cop, se troba en la mirada punyent d´un dels molts nouvinguts que hi ha a la plaça. Ella, porta un vestit curtet en tirantets. Clar, esta gent estan acostumats a vore a les dones més tapades i quan ne veuen una del país s'encenen!
Quan fa dos anys va anar a Astúries, no en va vore cap d'immigrant, però clar, ella no sap la gestió que en fa el govern dels nouvinguts que cada dia arriben a centenars a Canàries i molt menys, com los repartixen per la península. Diuen que Franco, quan manava, ja tenia un pla premeditat per a aniquilar la cultura i la llengua catalana que consistia en envair-la de castellans de forma massiva. Allavons, Catalunya, va poguer absorbir est allau de nouvinguts i fer-los catalans d'adopció, però ara...
Recorda que l´altre dia va lligir que la població immigrant ja arriba al 22% a Tortosa i que potser ara podran votar a les pròximes municipals. Se veu que els socialistes s´han mirat les últimes enquestes hi han vist que dixan votar a segons quins països potser podran esgarrapar l´alcaldia de Barcelona als de Convergència, pos tal i com van ara, se veu que la pedran. I ella es pregunta, s´hi pot jugar en les lleis democràtiques d'esta manera? Esta gent que podran votar adoptaran ans la cultura i la llengua catalana? Creuran en la igualtat entre homens i dones? Tindran la nacionalitat? O es que això també està de rebaixes?

18.9.06

L´Ajuntament ha reaccionat

Estic contenta de vore com l´Ajuntament, sigue perque llig los blocs, sigue perque li han arribat queixes per un altra via, ha retirat los contenidors del mig del barranc de la llet i els ha posat davant mateix de l´entrada a l´esglèsia, dixant encara los contenidors de brossa selectiva al mig del barranc.
Suposem que per a que estos siguen també arretirats, necessitarem que la barrancada d´un pròxim any sigue molt més forta i pugue emportar-sels fins al desguàs.
I no penseu que això no pot passar, perque als noranta, quan també va baixar ple lo barranc de la llet, l´aigua se va emportar fins i tot camions que estaven aparcats al barranc.
Si algun dels municipals pogués vindre de quan en quan, sol de quan en quan, per a impedir que els cotxes i els camions aparquessen al barranc, los veïns de Sant Llàtzer també ho agrairien i si de passo, multessen als cotxes que dia si i dia també aparquen al mig de l´antiga carretera Barcelona, potser evitarien que ho tinguessen de fer després de que hi hagués hagut algun accident.

14.9.06

MÉS DE 24 H. DESPRÉS DE LA BARRANCADA

Los contenidors han tornat al mig del barranc mentre netejaven la brossa de la barrancada.
L´Ajuntament no ha digut sentir que poden caure-mos encara fins a 100 l. per metre quadrat!
A la foto també se veuen los terrenys on té d´anar a parar lo nou geriàtric de la ciutat de Tortosa. Mireu com està i ja han passat quasi dos dies!
Los iaios ja es poden calçar!

13.9.06

LO BARRANC DE LA LLET ESTA MATINADA



ANS DE LA BARRANCADA



Ans de la barrancada

LO BARRANC DE LA LLET- ANS I DESPRES

Ans de que passes lo que va passar ahir a la nit, vaig permetrem anar a passejar pels voltants del barranc de la llet i fotografiar los contenidors de brossa que l´Ajuntament tenia instal·lats al mig del barranc sense tindre en conte que ja fa uns anys, com va passar ahir, matinada del 13 de setembre, los mateixos contenidors van taponar el desguàs del barranc, inundant cases i carrers i també els terrenys on té d´anar el fabulós geriàtric privat que l´Ajuntament vol posar.

També allavons, vaig fotografiar lo mal estat en que es trobava lo pontet per a on tenia de baixar l´aigua, la torre de llum al mig mateix del barranc, los cotxes i camions aparcats al barranc, la passarel·la del tren reduint lo desguàs i en definitiva, la deixades d´un Ajuntament que, després de vore com l´aigua dels barrancs s’emportava fins a 60 cotxes d'altres indrets de Catalunya, no tenia la previsió de netejar i no obstaculitzar los nostres barrancs.

Ahir, vaig fer altres fotografies.
Del riu que era lo barranc de la llet.
De lo menut que es fea el desguàs.
Dels contenidors, taponant lo xicotet forat per a on tenia de colar l´aigua.
De veïns traent-se ells sols los contenidors de brossa que inundaven les seues cases.
Dels terrenys inundats de a on te d´anar lo geriàtric privat de no se sap quantes places públiques.
Això, com altres misteris insondables: la requalificació dels terrenys que eren de zona verda i de serveis, la venta ridícula per 10 milions quan els terrenys en valien al menys 50, la desaparició de al menys una quarentena d’arbres per a fer un geriàtric que taponarà encara més lo barranc de la llet, l'incompliment de la promesa del Sr. Martín quan va assegurar que ans de fer el geriàtric soterrarien i arrenjarien lo barranc de la llet segons ell, de la mateixa manera de com havien fet en lo de caputxins...
Tot una sèrie de misteris que a hores d’ara no s’han resolt per als pobres veïns de Sant Llàtzer que veuen una vegada més que ans i tot de fer-se el geriàtric se’ls hi tornen a inundar les cases irremeiablement per culpa d´un Ajuntament incompetent i dixat que incompleix les seues promeses.

Esperem que, quan estigue fet, quan los arbres haiguen desaparegut arrancats de sotarrel, quan la seua alta paret que supera a les cases més altes del voltant, domine tot estos terrenys, esperem que los pobres iaios que tinguen de dixar tota la seua pensió per a que els agarren, no tinguen de sortir nadant del riu en que es va transformar ahir una vegada més lo barranc de la llet.

8.9.06

PARAULES TORTOSINES

Paraula : Giripiga: cèver cecotrí. Planta amarga. Se diu de quan tens amargor per alguna cosa. Ex: Quina giripiga quan van aprovar el fer el camp de golf al ple!

Paraula: Malaigua: Medusa Ex: Tots estaven fora de l´aigua per hi havia malaigües.

Adjectiu: Minso, Mansorro: Hipòcrita, fals. Ex: Al “Manso de Xies” també se li podria dir el minso, canviant la a per la i.

Dita: A n´esta vida val més saber parlar que tindre un garrofer: És més important tindre do de paraula que no tindre molta fortuna (la fortuna, allavons, era tindre garrofers, no com ara, que és fer camps de golf)

CAMPS DE GOLF = XOCOTETS BENEFICIS A CURT PLAÇ I GRANS PÈRDUES A LLARG PLAÇ

Lo ple de l´Ajuntament de Tortosa ha aprovat gràcies als vots favorables del Sr. Franquet, lo Sr. Lluesma, el PP, CIU i PSC la construcció del camp de golf en hotel i urbanització incloses. Se mire per a on se mire, les nostres terres són camps d´auliveres i garrofers, i si critiquem als que volen plantar tomateres i primentons al desert, no mos podem excusar en la idea de que un camp de golf gasta menys aigua que un camp de tarongers, tot i que el cultiu de les taronges estigui completament justificat. Vostès me diran que el camp de golf i la especulació urbanística està completament justificada per la gran riquesa que mos proporcionarà. I jo em pregunto. A qui? Qui se les embutxacarà estes peles? Los quatre rics de sempre? I encara que això fos cert. Quan perdem en tot això? Jo crec que podríem mirar més a lluny quan pensem en un model econòmic-turístic per a les nostres terres i ser més originals que a Marbella.
Quan el cronista tortosí Francesc Mestre i Noè, se queixava al 1915 en les seues giripìgues de que: “es destrueixen los boscos, sense consciència, i que la gent contempla en indiferència lo pas de llargues fileres de carros carregat de pins, carrasques i anoguers i que s´embarquen, sense protesta, anyalment, milers de tonelades de fustos de tots gruixos procedents dels ports” mos venen ganes d´anar cap a endarrera i dir-los hi cridant, ATURE-VOS!!! Que no veeu que la riquesa d´ara sirà la pobresa de demà? Quin futur tindran los nostres fills si els hi destrossem la natura?
Pos això que ara veem tan clar, és lo que estem fent en lo camp de golf. Quan muns fills, l´altre dia, no es van ni poguer banyar a la platja per lo munt de malaigües que hi havia, quan la collita del musclo del delta, se fa malbé per la gran escalfor de l´aigua, pensem allavons en los models de sostenibilitat que estan aprovant los nostres polítics. Sí que tan sols és un de camp de golf, però un i un fan dos, i si tots los ajuntaments pensen lo mateix, allavons, una flor, SÍ que farà maig.
Penso, en molta giripiga, que els nostres polítics han traït per un grapat de quartos les manifestacions d´un poble que va sortir al carrer a defensar una nova cultura de l´aigua. Dixe-mos de sorieries! Això Tortosa i les Terres de l´Ebre no s´ho mereixien.

5.9.06

AMEL·LERS SOCARRATS AL COSTAT DELS CAMPS DE GOLF

La noticia: Resulta que el socialista valencià Sr. Cabrera, principal assessor de la Sra. Narbona, ha dit públicament que està a favor del transvasament d´aigua de l´Ebre cap a Castelló.
I ara, mos preguntem: Si a Marina d´Or volen fer mil i un camps de golf, a més d´una pista d´ esquí artificial a un territori a on arriben a l´istiu a més de 40º a l´ombra, en quina cara los hi anirem en la cançoneta de la nova cultura de l´aigua i de la sostenibilitat, quan natros aquí volem fer lo mateix creant camps de golf a on ans hi havia milers i milers d´anys de història (les sitges) i camps de secà?
Quan observo horroritzada les gegantines grues omplin l´horitzó, los hotels de rastres d´estrelles a la vora mateix de la mar saltant-se a la torera totes les lleis de costa, i els edificis d´ onze plantes a l´Ampolla, constato en impotència la destrucció de la nostra costa mediterrània i em pregunto, es possible que això mos done riquesa?
Si destruïm la naturalesa, quin futur los hi espera als nostres fills? I això, després dels primers beneficis inicials que puguen haver, mos proporcionarà més riquesa o tan sols mos quedarà el barranc sec i clivellat d’allò que ans va ser un riu, lo riu Ebre?

Tenim dret la gent de les Terres de L´Ebre, a desitjar inversions en infrastructures bàsiques com les sanitàries, les esportives i les de comunicacions, sense voremos forçats a ficar-mos un esparadrap a la boca davant de la especulació i la construcció salvatge?

A lo millor, d´aquí uns anys, quan lo turisme haigue marxat davant de l´espectacle d´una costa destrossada, tan sols los hi podrem oferir als nostres descendents, l´espectacle penós dels amel·lers socarrats davant del canvi climàtic.
Allavons, sí que serem pobres!