h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: mayo 2008

La comedianta tortosina

31.5.08

AIGUA I TERRITORI


30.5.08

UN RIU DE GENT


Art. publicat a la revista Estel.

Que no mos conten sòries
1ª quincena de juny de 2008

Entre 20.000 i 30.000 persones vam participar el passat dia 18 de maig a Amposta en la gran manifestació contra el transvasament de l’Ebre a Barcelona.


Va ploure abans i després, però l’oratge que estic segura està de la nostra part, va fer que mos brillés un sol radiant durant tota la manifestació. Jo no sé si és gràcies a la Moreneta, a la Verge de la Cinta o a la de la Petja, però el temps està de la nostra banda. La pluja fa surà la gran mentida de la sequera i aconseguirà que els pobres barcelonins, haiguen de sortir en barca de casa seua mentre els multen per regar quatre plantetes de la terrassa.


Una gran jornada que, amb un caràcter marcadament festiu i familiar, va evidenciar el rebuig d’estes terres a un transvasament injust i traïdor. Tot i ser jornada de comunions, la gent va tornar a mobilitzar-se. Un hora de rellotge vaig haver d’esperar per començar a caminar des de que es va posar en marxa la capçalera de la manifestació. La qual la PDE va tindre l’encert d’anar encapçalada per dones i criatures, representants-víctimes d’esta injustícia.


Anaves caminant i et trobaves en aquell veí, conegut o amic que no hauries dit mai que pogués estar allí. Los xiquets trobaven als seus companys de col·legi, a algun professor...etc. Dos paraules: Lo riu és vida, no al transvasament. Sempre amb un somriure a la boca. Amb un somriure, però allí estàvem. Amb un somriure però amb el cor encongit sabent que tots els poders fàctics els tenim en contra. Amb un somriure però sent conscients de la dificultat. Amb un somriure de reconeixement vers l’altre. Un somriure que mos agermana a tots. Que és transversal. Que tan sols té un color, lo blau. Este somriure volia expressar moltes més coses de les que sortien dels llavis. Perquè, allí, a Amposta no tan sols mos manifestàvem per defensar el nostre riu, també ho fèiem per defensar la nostra terra i als nostres fills i filles que en definitiva són lo nostre futur.


Mos diuen que som pocs. 150.000 enfront de més de 5 milions. Este dia, va baixar gent de Barcelona, de Girona, de Lleida, de Saragossa, de Valencia... Potser sí que som pocs, però amb l’ajuda dels nostres germans dels Països Catalans, ja no en som tan pocs. I els d’aquí serem pocs però ben avinguts. Hem demostrat que si tots fem pinya, podem arribar a fer pinyons. Que la unió fa la força. I el poble ha demostrat una vegada més que té veu pròpia.


DEFENSEM LA TERRA.

MORI EL MAL GOVERN.

Per Núria Menasanch i Martí

Finalment el rei ha caigut! Visca la República Catalana!

Després del Nepal ara mos ha tocat a natros.
Vore vídeo:

Veure el programa El Rei cau al Palau de la Música

28.5.08

Oeee, oe,oe, oe! oeeee! oeeeee!

Baltasar diu ara que el govern es planteja anul·lar la construcció de la canonada
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, diu ara que la canonada entre Tarragona i Barcelona podria no fer-se si es garanteix aigua fins d'aquí a un any
Dep. de Medi Ambient
Ult. Act. 28.05.2008 - 13:39 hs
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha admès aquest dimecres que el govern català es planteja ara no realitzar el transvasament de l'Ebre a Barcelona si les pluges garanteixen que hi haurà prou reserves d'aigua als pantans per proveir la població fins al juny de l'any que ve. És la primera vegada que un membre de l'executiu català admet en públic la possibilitat d'anul·lar la canonada entre Tarragona i Barcelona.Baltasar ha assegurat, en declaracions als periodistes, que l'executiu català està analitzant com es podria garantir el subministrament de la població de Barcelona si finalment es derogués el decret llei que possibilita la prolongació del denominat minitransvasament de l'Ebre des de Tarragona fins a Barcelona. "Caldrà analitzar quines mesures cal posar en marxa. També estem analitzant la no materialització de la canonada i, per tant, estem analitzant com funcionaria el sistema amb la derogació del reial decret llei", ha dit Baltasar. El conseller ha aclarit que és "impensable" que es derogui el decret i es mantingui el projecte de construcció de la canonada entre Tarragona i Olèrdola (Alt Penedès), a la vegada que ha subratllat que la Generalitat està en permanent contacte amb el govern central per prendre una decisió sobre això. Precisament, el portaveu del grup del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, va avançar ahir que el ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí tindrà llest entre avui i demà un informe que permetrà saber si les últimes pluges són suficients per anul·lar el trasllat d'aigua a Barcelona. Respecte al trasllat d'aigua en vaixells procedents de Marsella (França) i Tarragona, Baltasar ha explicat que arribaran només els prop de seixanta vaixells que s'han contractat fins al 15 d'agost i que ja estan pagats. Barcelona, doncs, no rebrà finalment cap vaixell amb aigua procedent de la planta dessalinitzadora de Carboneras (Almeria), malgrat les obres que s'estan portant a terme al port andalús per fer efectiva la càrrega de líquid als vaixells.

DESTAPANT LA CORRUPCIÓ I LES VERGONYES DEL TRANSVASAMENT

25.5.08

LOS CATALANS VOTARIEN INDEPENDÈNCIA

PARTIT REPUBLICÀ CATALÀ. 21 de maig de 2208

Segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya, una majoria de catalans és favorable a la independència

Entre un 52% i un 62% dels catalans votarien favorablement en un referèndum democràtic d'independència de Catalunya segons es reflecteix en l’estudi “Llengua i identitat a Catalunya elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), realitzat amb 1.108 enquestes a majors de 15 anys.
L’estudi revela que un 36,5% dels ciutadans de Catalunya votarien segur a favor de la independència, mentre que un 22,1% votarien en contra. Un 27,1 s’abstindrien i un 11,7 no tenen el vot decidit.
Aquesta dada superaria un dels dos criteris que la Unió Europea va establir amb motiu de la consulta a Montenegro, el de la participació, ja que hi votaria més del 50 per cent d’habitants.
Pel que fa al segon criteri, que es el d’aconseguir un 55% de vots afirmatius, la ponderació del vot indecís dóna una forquilla entre el 52 i el 62% de vots favorables. Suposant que els indecisos s’abstinguessin, el vot favorable arribaria al 62 per cent, mentre que si tots els indecisos votessin en contra –cosa poc probable–, la victòria del sí seria més ajustada, és a dir, d’un 52%.
El Partit Republicà Català considera que aquests resultats coincideixen bastant amb els d’un altre estudi fet fa ja uns anys per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que podeu trobar a la secció d’Arxiu del nostre web (facilitat per Marc Belzunces). En canvi, confirmen que els diferents baròmetres fets per la Generalitat i altres organismes sobre la mateixa qüestió tan sols tenen la intenció de confondre la població, tal com hem denunciat moltes vegades.
Dels resultats de l’enquesta de la UOC, cal destacar sobretot tres dades: que la proposta independentista té un avantatge de 14 punts respecte a la proposta unionista (un 36,5% contra un 22,1%); que més d’un 20% de ciutadans de Catalunya que han nascut fora del Principat votarien a favor de la independència, i que un 30% dels que tenen el castellà com a primera llengua també votarien afirmativament en aquest plebiscit.

22.5.08

CONCENTRACIÓ A BARCELONA LO 27 DE MAIG.


Des de la Plataforma metropolitana contra les transvasaments, us convidem a la concentració convocada per Jóvens de l'Ebre (http:// jovensebre.org/), coincidint amb la Taula de la Sequera.


Serà el proper dimarts 27 de maig, a partir de les 18h, davant del Palau Reial de Pedralbes.
Plataforma metropolitana contra els transvasaments

S'EXPROPIARAN 760 FINQUES PER AL TRANSVASAMENT

PDE, ja podeu començar a fumar canya!
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya les 760 finques que expropiarà per construir la canonada del transvasament de l'Ebre a Barcelona, pertanyents a una vintena de municipis entre Constantí (el Tarragonès) i Olèrdola (l'Alt Penedès).

L'ACA expropiarà els terrenys pel procediment d'urgència, fet que li permetrà d'optimitzar la construcció de la canonada, que tindrà seixanta-dos quilòmetres i transcorrerà paral·lela a l'AP-7.
Citarà els propietaris dels terrenys durant la primera quinzena de juny perquè signin les actes prèvies a l'ocupació dels béns i els drets que s'expropien.

EL SR. GERVASI ASPA DEMANA QUE S'ATUREN IMMEDIATAMENT LES OBRES DEL TRANSVASAMENT

Declaracions a RAC1
http://blocs.esquerra.cat/gervasiaspa

MONTILLA : TRANSVASISTA I DICTADOR.

Montilla afirma que la canonada de l'Ebre es farà encara que s'omplin els pantans
El govern crearà una taula de diàleg sobre l'aigua per decidir solucions a llarg termini quan s'hagi superat la sequera
XAVIER MIRÓ. Barcelona
La canonada per portar l'aigua de l'Ebre a Barcelona es construirà de totes totes. Una altra cosa és si es farà servir a la tardor o l'hivern vinents per evitar les restriccions d'aigua a la regió metropolitana de Barcelona. Si quan la canonada estigui construïda el volum de reserves als embassaments és suficient, no es farà servir. Però l'obra no té marxa enrere. Així ho va aclarir ahir al Parlament el president de la Generalitat, José Montilla, després d'una setmana de declaracions i contradeclaracions confuses de la ministra de Medi Ambient, el vicepresident Carod-Rovira, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i els tres partits del govern. El Parlament ha aprovat per unanimitat crear una taula de l'aigua per decidir les solucions de futur.

«No podem mirar al cel esperant de braços plegats que plogui», va afirmar Montilla per defensar la construcció de la canonada per transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona encara que augmentin molt les reserves dels embassaments amb les pluges regulars d'aquesta primavera. La canonada es construirà tant sí com no i encara que no calgui fer-la servir per salvar la crisi actual de sequera a la regió metropolitana de Barcelona.
Pel president, el fet que els embassaments estiguin encara al 34,3% i lluny del 50% amb què es podria donar per superada l'alerta per sequera obliga a executar l'obra, que durarà tres mesos pel cap baix, i perquè no es pot saber en quina situació estaran les reserves dels pantans del Ter i el Llobregat quan estigui acabada.
El president clarifica així la posició del govern després que la ministra de Medi Ambient, dilluns, desfermés un seguit de respostes i preses de posició confuses. Efectivament, la ministra Elena Espinosa afirmava dilluns des de Brussel·les que, si les pluges d'aquestes setmanes feien augmentar prou les reserves als cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat, el reial decret que permet la construcció de la canonada no tindria sentit.
El vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, s'afegien a la posició de la ministra. Posteriorment van matisar, però, que el volum dels embassaments condicionaria el fet de començar a transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona però no la construcció de la canonada.
La mateixa ministra Espinosa va voler deixar clar la mateixa tarda que la situació no permet encara replantejar-se l'obra, i ja no va tornar a negar que aquesta es fes si plovia prou. Ahir al Parlament, el president català deixava clar que l'obra es farà sigui quin sigui el nivell d'aigua als embassaments.
D'altra banda, el Parlament va aprovar per unanimitat instar el govern a crear una taula de l'aigua per dialogar i concertar entre els grups parlamentaris, els agents socials, territorials, acadèmics, científics i ambientalistes els projectes de futur per afrontar qualsevol nova crisi de sequera al país. La taula de l'aigua que reclamaven CiU i representants territorials de Lleida es constituirà un cop superada la crisi actual, després que ahir el tripartit va acordar-ho amb CiU.

LES RAONS PER EVITAR EL MINITRANSVASAMENT. Per Narcís Prat

¿Sequera? ¿Quina sequera?
El risc de desproveïment abans del 2009 és menor que el risc de ruptura social a Catalunya
NARCÍS Prat*

Un visitant que arribés avui a Catalunya i la recorregués visitant primer el Montseny, després es dirigís al Cadí, des d'allà baixés pel Segre i tornés a Barcelona travessant la Segarra, al ser informat al final del seu recorregut que el principal problema dels catalans és avui la sequera, preguntaria intrigat: "¿Quina sequera? He vist els rius amb un bon cabal, les fonts brollant, les plantes florint, els camps verds... ¿On és la sequera?". A Catalunya no hi ha sequera. Si els embassaments no s'han omplert prou per al consum humà futur no és per la sequera: és un problema de gestió.
És a dir: el problema és el risc de talls d'aigua a la regió metropolitana en una data anterior al mes de maig del 2009. No parlem, doncs, més d'una sequera que és inexistent. Parlem d'un risc... ¿realment greu?
La gestió del risc no es pot fer des de la recerca de la certesa absoluta que una cosa no passarà. Això és impossible, i no obstant és el que estan fent els governs català i espanyol amb la hipòtesi que no plourà més. I per minimitzar un risc físic (la falta d'aigua) estan generant un perill molt més gran: la fractura de la societat catalana en dos: els pro i els antitransvasament de l'Ebre.
LA GESTIÓ sostenible de l'aigua requereix avaluar els riscos tenint en compte tant la garantia del recurs com la sostenibilitat ambiental i els aspectes socioeconò- mics. El problema del proveïment urbà de Barcelona es veu, per part dels governs central i autonòmic, únicament des del primer punt de vista, i en canvi està generant un risc molt gran de bancarrota econòmica i de desafecció social cap a la política que no es percep.
Però, realment, ¿el risc de desproveïment és tan gran?
En aquests moments ja han entrat als embassaments de les conques internes de Catalunya més de 60 hectòmetres cúbics d'aigua, una quantitat superior als hectò- metres cúbics que el futur microtransvasament de l'Ebre pot proporcionar abans del maig del 2009.
Per tant, el decret llei que el permet hauria de ser suspès immediatament, i l'obra, anul.lada.
Per una altra part, les previsions meteorològiques fetes a mitjà termini assenyalen que aquest any 2008 serà humit, amb precipitacions superiors a la mitjana. Per tant, la suposició que no plourà més fins al maig del 2009 té una probabilitat molt baixa de convertir-se en realitat, i hauríem d'acceptar com a hipòtesi que arribarà aigua als embassaments abans del maig del 2009, i no només que no plourà gens ni mica.
CADA VEGADA hi ha un risc més baix de desproveïment abans de la data fatídica, mentre que cada vegada el risc de confrontació social és més gran si s'insisteix en un microtransvasament costós i innecessari. ¿Quin dels dos riscos és el pitjor?
Un partit que va governar Catalunya durant gairebé un quart de segle va perdre el poder per minimitzar el risc social.
A més a més, econòmicament aquest transvasament és una ruïna, i molt ineficient. Fent una inversió de 90 milions d'euros (la meitat del que s'ha pressupostat que costarà la canonada) seria possible construir un tractament terciari en la depuradora del Besòs i totes les conduccions necessàries per establir al pla de Barcelona i a la cubeta de la Llagosta un sistema de reutilització de les aigües que podria proveir la zona amb més aigua que la que els proporcionarà el transvasament que la transportarà de manera puntual.
AQUESTA SERIA una infraestructura permanent que podria treballar sempre. I encara es disposaria de 90 milions d'euros més per escometre altres obres necessàries. A més a més, amb aquesta opció, s'invertiria en tecnologies d'última generació, no només en una canonada que no aporta res a la innovació, una paraula molt en voga en els programes polítics i a la qual s'apunten els països que miren al segle XXI.
Que s'ofereixi a les empreses a les quals s'han promès els milions del microtransvasament el canvi de cromos, innovació en lloc de canonades en el cicle de l'aigua, i tots hi sortirem guanyant.
És una llàstima que l'administració de l'aigua a Catalunya, una comunitat que ho havia fet mitjanament bé fins al present i que semblava que realment es creia això de la sostenibilitat ambiental i la nova cultura de l'aigua, ara sigui qüestionada per la vella cultura del formigó, en què els problemes es miren de solucionar mitjançant canonades, sense consens social i sense racionalitat econòmica, just al revés del que exigeix la directiva marc de l'aigua.
Però encara podem recuperar el temps perdut: que s'anul.li aquest maleït microtransvasament, que es recuperi el consens social a la mesa nacional de la sequera i que es demostri que és possible posar en marxa un model diferent de gestió de l'aigua a Catalunya.
*Catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona

21.5.08

SALVADÓ I LA INTERCONNEXIÓ. Per Manel Zaera

Aquesta tarda a la llista ebrencs s'ha filtrat un comunicat intern d'ERC de l'Ebre, signat per Gervasi Aspa, per una informació d'avui d'El Punt on es diu que Lluís Salvadó defensa la interconnexió.
Aquesta informació l'havia escoltat a la ràdio al matí al cotxe camí de la feina.
En canvi, el comunicat diu que el mitjà, el periodista, fa una interpretació falsa i malintencionada de les declaracions del delegat del govern.Val a dir que sent un comunicat intern es comprensible allò que diu, doncs no serà l'únic partit que vol que els seus militants pensin que tot allò que fa el partit, absolutament tot, té un motiu i que cal acceptar-ho. Però, llegint el comunicat no deixava de pensar en el tall de veu que he escoltat a la ràdio.

EL SR. LLUÍS SALVADÓ S'HA PASSAT DEFINITIVAMENT A L'ALTRE BANDO

I ara los d'esquerra a les Terres de l'Ebre, començant pel senyor Gervasi Aspa, no cal que mos vinguen a dir que ha sigut una mala interpretació del periodista, perquè jo vaig sentir per la ràdio amb les meues pròpies orelles lo que dia el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. I de mala interpretació res de res.
A més el Sr. Lluís Salvadó va votar a favor de la interconnexió de xarxes a la reunió del CAT, com tampoc va aparèixer per la mani del dia 18.
Xiquet! Lo que fan canviar les cadires!
EL PUNT
El delegat del govern a l'Ebre defensa ara la interconnexió «perquè és puntual»
Salvadó entén que la gent se senti enganyada, però sosté que aquest transvasament no té res a veure amb el del PP
LURDES MORESO. Tortosa
Quaranta-vuit hores després de la gran manifestació a Amposta contra la prolongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, el republicà Lluís Salvadó, va defensar el polèmic projecte d'interconnexió de xarxes. Salvadó, fins i tot en contra de l'opinió que dilluns va expressar Carod-Rovira, va assegurar que el projecte és de caràcter puntual, i va voler deixar clar que no té res a veure amb el transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics anuals que va planejar el govern del PP l'any 2000. El delegat va evitar qüestionar la construcció de la canonada si continuen les pluges, com sí que han fet la ministra de Medi Ambient i el mateix vicepresident de la Generalitat, una decisió que, segons Salvadó, correspon a la Generalitat.
+ Salvadó es va distanciar ahir dels alcaldes d'ERC a l'Ebre, que van anar a la manifestació. Foto: GUSTAU MORENO No hi ha fissures entre els representants del govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Així ho va assegurar ahir el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, que va comparèixer acompanyat pel director territorial de Política Territorial, Antoni Sabaté (PSC), i pel de Medi Ambient, Víctor Gimeno (ICV). El consell de direcció no va obviar la manifestació de diumenge a Amposta. «Va ser una manifestació important que es va desenvolupar com sempre amb un alt grau de civisme», va dir el delegat del govern a l'Ebre. Tot i això, Salvadó va assenyalar: «El govern de l'Estat i el de Catalunya han pres una decisió per resoldre un problema del país, i una part del territori hi ha mostrat la seua oposició.» En aquest sentit, Salvadó respecta la discrepància dels manifestants, però va voler precisar que el transvasament de l'Ebre que planteja el govern no té res a veure amb el que va proposar el PP i que CiU va avalar. «Som conscients del sentiment d'engany de la gent, però la voluntat del govern no és fer el mateix que va plantejar el PP; ara som davant d'una actuació de caràcter puntual», va remarcar Salvadó. Així, el delegat del govern, que els darrers dies havia evitat pronunciar-se sobre la interconnexió de les xarxes CAT-ATLL, va afegir-se ahir al discurs del PSC a les Terres de l'Ebre i es va distanciar clarament de les reivindicacions del president de la federació d'ERC a l'Ebre i dels alcaldes republicans que diumenge van assistir a la manifestació d'Amposta, així com de la posició del president del seu partit, Josep-Lluís Carod-Rovira –a Salvadó sempre se l'ha considerat afí a Carod–, que dilluns va coincidir amb la ministra Espinosa sobre la possibilitat d'aturar la interconnexió si continués plovent. En aquest sentit, la Federació d'ERC a l'Ebre sosté que, després dels últims episodis de pluges i que s'hagi iniciat el transport d'aigua en vaixell a Barcelona, hi ha prou aigua per aturar la interconnexió de xarxes. Així, conscient que les seues declaracions havien aixecat polseguera, Salvadó va difondre a la tarda un comunicat per matisar-les. Com ja havia dit dilluns, el delegat va insistir que caldrà estudiar l'evolució de la sequera, ja que espera que les pluges i la recuperació de les reserves puguen fer «innecessària» l'aportació de l'Ebre.

19.5.08

Entre 20.000 i 30.000 persones es manifesten a Amposta contra el transvasament de l’Ebre




Entre 20.000 i 30.000 persones es manifesten a Amposta contra el transvasament de l’Ebre

19 de maig 2008
El passat diumenge 18 de maig, entre 20.000 i 30.000 persones es van manifestar a Amposta contra el transvasament de l’Ebre. El Partit Republicà Català també hi va ser i va formar un bloc propi que encapçalava una pancarta amb el lema “Defensem la terra. Mori el mal govern!”.
Així mateix, el nostre partit hi va repartir milers de fulls volants en els quals denunciàvem la situació de què és víctima la població de les Terres de l’Ebre pel que fa referència a la manca de serveis i infraestructures bàsiques, acusàvem el govern tripartit d’haver manipulat informativament la població amb la intenció de presentar els ciutadans de les Terres de l’Ebre com uns insolidaris només per oposar-se al transvament i manifestàvem la nostra oposició al fet que el sud del Principat de Catalunya sempre és el lloc on s’acaben emplaçant aquelles instal·lacions que no vol ningú més: petroquímiques, nuclears, línies d’alta tensió… i ara, també, un cementiri de residus nuclears per a tot Espanya i un magatzem subterrani de gas.
Ja n’hi ha prou!
Ni espoli econòmic ni espoli ecològic!

FOTOS DE LA MANI


LA PDE DEMANA DIMISSIONS ALS POLÍTICS EBRENCS



Ahir, van viure una gran jornada. Més de 35.000 persones van participar en la manifestació contra el transvasament de l’Ebre a Barcelona.
Un dia esplèndid mos va acompanyar durant tot el recorregut. Pareix que veritablement, l’oratge s’ha ficat de la nostra banda. Va ploure, i en ganes, a les conques internes, però aquí mos va respectar la mani. Potser la Moreneta no vol que es destrueixe lo seu país?
Perquè ahir, mos manifestàvem tots. No tan sols la gent de les Terres de l’Ebre, si no la resta de la gent dels països catalans, que volen que els poders fàctics no destrueixen més el seu territori, que volen que els rius continuen baixant per on baixen i que volen que els polítics se preocupen de la gent del poble, que és qui els vota, i no de salvar les esquenes a les grans empreses que guanyen diners a palades.
No començava a caminar fins un hora després que el cap de la manifestació comencés a circular pels carrers d’Amposta. I darrere del partit Republicà Català, encara hi anava la CHA i moltíssim més gent. En definitiva, tota una lliçó per als que diuen que són els nostres representants.
Durant los manifestos, se va cridar a la coherència dels polítics ebrencs. Se’ls hi va dir que no es podien posar d’esquena al seu territori i, que si els seus partits no recolzaven al moviment antitransvasista lo que havien de fer era plegar. Que les cadires no es podien aguantar a qualsevol preu. Hi estic completament d’acord. Estos dies vorem si han escoltat lo missatge o s’han fet los suecs.
Si no vaig errada, se n’està preparant una de bona. La pròxima, potser mos vorem a Barcelona? Si és així, segur que superem encara més els 35.000 d’Amposta.
DEFENSEM LA TERRA
MORI EL MAL GOVERN!

16.5.08

PUNT DE TROBADA


RC fa saber que:

el lloc de trobada a Amposta ,serà a la porta del pavelló esportiu al c/ Sebastià Juan Arbó s/n . o C/ Comerç, a les 11h ,

farem el repartiment de les octavetes i adhesius , i enfilarem tots junts cap a a la mani. US HI ESPEREM A TOTS !!!!!!!!!

DEFENSEM LA TERRA!

MORI EL MAL GOVERN!!!!!!!!!

VIDEO D'ARTUR GAYA (QUICO EL CÉLIO)

Artur Gaya (Quico el Célio): 'Des de l'Ebre, tinc la sensació de mentida molt grossa'

Tercer lliurament de la sèrie 'El País del Riu' en el qual parlem amb Artur Gaya (Quico el Célio). En aquest programa també s'analitza el paper d'internet en els processos reivindicactius i d'auto-afirmació de les Terres de l'Ebre.
16/05/2008
7 min 23 seg

Vilaweb TV entrevista Artur Gaya.

MOS VEEM A AMPOSTA. Per Ester Baiges

Mos veem a Ampostamaig 16th, 2008 Posted in Activitats, Articles
Reproduïm un article enviat per Ester Baiges de cara a la manifestació d’Amposta.
“Los transvasaments no són la solució” , “Terres de l’Ebre, la Catalunya enganyada”.Són les dos pancartes que encapçalaran la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre del diumenge, 18 de maig.

“Los transvasaments no són la solució”. Evidentment. La solució ha de passar inevitablememt per un canvi d’este model territorial que genera desiquilibris i que afecta a tots els territoris. La solució ha de passar per un diàleg sobre quin model de creixement es pot assumir, diàleg basat en el respecte i valoració del patrimoni natural i que considere de quins recursos es disposa sense haver de aniquilar a cap dels diferents territoris implicats. Un diàleg que al meu entendre ha d’avançar cap al decreixement. La solució ha de passar de la teoria a la bona pràctica del que hem après que ha de ser la nova cultura de l’aigua.

“Terres de l’Ebre, la Catalunya enganyada”. És clar que sí! Però no només Terres de l’Ebre. Mentides i enganys n’han hagut per a tothom i per tot arreu: signatures de compromisos, promeses electorals , utilització d’un llenguatge pervers que no fa altra cosa que manipular i intentar crear un estat d’opinió favorable a l’execució d’una obra que tenen interès a fer des del primer dia, declaracions i contradeclaracions, …

Al darrera aniran sens dubte un munt d’altres pancartes que denunciaran el que ja fa dies estem sentint, la situació actual i l’espoli que ja patim de fa anys i que ara amb el transvasament a Barcelona es veurà incrementat i accelerat a marxes forçades, l’interès econòmic i financer amb noms i cognoms de diferents empreses privades i partits polítics ( llegiu: AGBAR. La Caixa, PSOE…) que pretenen fer de l’aigua un negoci i una font de beneficis.
Pancartes que denunciaran un decret de sequera que arriba de la mà de noves concessions de regadius, de nous plans urbanístics que pretenen un creixement a l’àrea metropolitana del tot insotenible, de noves concessions d’aigua per a pistes d’esquí i d’inauguracions i demandes de nous camps de golf… Pancartes que s’esmelegaran que el passeig militar que va començar Cañete ara l’executa el tripartit del govern català a cop de decret.

Per tot això estaré a la manifestació , amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre, i amb moltes altres entitats, associacions i plataformes i amb tantes i tantes persones , de les Terres de l’Ebre i d’arreu que tenim molt clar que LO RIU ÉS VIDA! NO ALS TRANSVASAMENTS!

“Mos veem a Amposta”, segur que és la frase de comiat que fa dies tenim amb amistats i familiars. Amb tot, val la pena que quedem a un lloc concret, o que tinguem el mòbil disponible, perquè entre tanta gent, entre tant de blau, difícilment ens trobarem.

Mos veem a Amposta!!
Ester Baiges Miró

ES VOL EXAGERAR LA SEQUERA


Barcelona
Una nova plataforma antitransvasament acusa el govern d'exagerar la sequera Actualitzat a les 15:21 h 16/05/2008
En solidaritat amb les terres de l'Ebre, avui s'ha presentat a Barcelona la Plataforma Metropolitana contra els Transvasaments, que agrupa una seixantena d'entitats. Reclamen que no es construeixi la canonada per allargar el minitransvasament de l'Ebre. Ho consideren innecessari i critiquen que el govern ho vulgui tirar endavant, perquè, segons ells, mantindria un creixement insostenible que només respon a interessos econòmics. Per això creuen que es pretén donar una visió de sequera exagerada quan el que en realitat hi ha, diuen, és pluja escassa i mala gestió dels recursos.


Algunes de les entitats que s'han adherit a aquesta nova plataforma, que s'ha compromès a lluitar des de Barcelona contra la interconnexió de conques, són el sindicat CGT, l'organització Ecologistes en Acció, l'Associació de Veïns de Can Ricart o el Centre Social de Sants.
Representants de les dues plataformes han comparegut en roda de premsa per explicar els objectius d'aquesta nova entitat i denunciar la "demagògia" i l'"alarmisme" que ha generat el govern català en parlar insistentment d'una crisi per la sequera que "no existeix".
En representació de la federació Ecologistes de Catalunya, Josep Moner ha assegurat que hauria de parlar-se de "pluges escasses", però no d'"extrema sequera", ja que el que existeix a Catalunya no és tant una escassetat de recursos hídrics, sinó una nefasta política d'aigua i un pèssim model de desenvolupament urbanístic. "El govern ha fet una previsió fatalista i interessada de la sequera", ha assenyalat Josep Sabaté, del col·lectiu Joves de les Terres de l'Ebre, que ha recordat que l'actual nivell dels pantans permet endarrerir fins a la primavera que ve el risc de restriccions, cosa que fa innecessària la prolongació del denominat "minitransvasament de l'Ebre" a Barcelona.
Pel president de l'associació de veïns de l'Esquerra de l'Eixample, Lluís Rabell, l'executiu català ha actuat de manera "perversa" en haver "abusat de la confiança de la ciutadania" donant suport a un transvasament que ja no és necessari executar per garantir el proveïment de Barcelona.
Especialment crític s'ha mostrat amb el conseller de Medi Ambient, l'ecosocialista Francesc Baltasar, a qui ha titllat d'"incompetent i poc dialogant". "Aquest senyor se n'ha d'anar al carrer. Aquest país no es mereix un personatge d'aquestes característiques", ha subratllat.
La Plataforma Metropolitana contra els Transvasaments participarà diumenge que ve en la manifestació que se celebrarà a Amposta, al Montsià, en contra de la interconnexió de les conques de l'Ebre i del Ter-Llobregat.

TRAÏDORS AL TERRITORI: SR. JOAN SABATÉ

Ahir ha vaig fer una entrada que explicava la traiduria d'alguns polítics com el Sr. Sabaté al votar a favor de l'expoli de les Terres de l'Ebre en la reunió del CAT que es va celebrar a l'Ampolla.
Lo que estic estranyada que estos nous inquisidors del govern, no demanessen que la votació fos secreta.
Així, haguessen pogut continuar dient mentires pel matí i fent lo que els seus amos los hi indiquen per la tarda.
Espero que haigue quedat ben clar lo meu posicionament cap a aquesta gent.
Ah! Un incís.
Per molt que vulgue Montilla, la gent de l'Ebre podem tindre una memòria d'elefant si mos ho proposem. D'aquí dos anys, mos tornem a vore les cares.

LO DELEGAT TERRITORIAL NO CONSIDERA NECESSARI REPRESENTAR-MOS.

Ahir se va posar en evidència que els nostres representants polítics no ho són pas de representants, o al menys no estan interessats a representar-mos en questions tan importants com per exemple el transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona.
Lo Sr. Lluís Salvador no va trobar prou important assistir a la reunió del CAT on es va votar a favor del transvasament de l'aigua de l'Ebre a Barcelona.
La gent del territori li pot estar ben agraida. Després de fer-li de salvavides al Sr. Carod Rovira quan va vindre a dir-mos a la cara que per molt que plogués el transvasament ja el tenien coll avall, ara s'ha tronat a retratar ben retratadet.
De fet, ja fa dies que el que diu que és el nostre representant territorial a les Terres de l'Ebre, Sr. Lluís Salvador i que l'únic que fa és representar-se a ell mateix i al seu partit (Esquerra), va dir que no assistiria ni a títol personal a la manifestació que està convocada per al 18 de maig, lo pròxim diumenge a Amposta.
A esta manifestació, que es preveu majoritària, segur que hi assistiran molt dels que de ben segur ja seran, a partir d'ara, ex-votans d'Esquerra.

NOU RECORD DE VISITES A LA COMEDIANTA TORTOSINA

Gràcies a tots/tes.
Mos veiem a la mani del diumenge a Amposta.
Tots junts farem més força. No et quedes a casa!

AQUÍ HI HA TAU!


Que no mos conten sòries. Segona quinzena de maig 2008


AQUÍ HI HA TAU!


Sempre m’ha interessat la manipulació de l’opinió pública a través dels mitjans, deu ser defecte professional, ja que sóc psicòloga. Los mecanismes pels quals les persones adopten esta o est altra opinió i quin processos mentals los porten a decidir. Però això ja està molt estudiat pel poder i pel que es veu tenen raó. Com se manipula a la gent? En lo del transvasament he pogut identificar uns quants d’estos processos:




  • Per nomenclatura. Neguen lo nom de lo que és en realitat. Ex. No és un transvasament, és una captació puntual en fase d’emergència.



  • Enfrontant a territoris i creant un enemic fictici. Ex. 5 milions de persones necessiten aigua de boca. Los de l’Ebre són uns insolidaris.



  • Dient que és l’única solució a la sequera. Ex. Barcelona no té altra solució. Se desestimen les recuperacions d’aqüífers propis, com el del Besòs.



  • Creant una emergència falsa. Ex: Publicar el nivell dels pantans quan estaven al 21% i no dient res quan han pujat al 25% i més.



  • Frases curtes i irracionals que entren bé a la població. Ex. L’aigua és de tots! Però se refereixen tan sols a la de l’Ebre. L’aigua de Vichi l’hauré de continuar comprant al balneari perquè és tan sols de l’empresa que l’explota, tot i que la font raja des de l’època dels romans.



  • Missatges subliminals. Si Mahoma no va a la muntanya portarem la muntanya a Mahoma.
    Traint i mentint. Quan los polítics han parat conte que per dir mentires no passa res, s’ha obert la veda! Inclús s’atreveixen a firmar pactes de no transvasament que després incompleixen a la brava. La gent ja té assumit que els polítics menteixen per naturalesa.
    Intentar comprar-mos amb diners. Això és més vell que l’anar a peu. És com quan se li ensenya la carlota al matxo per a que vaigue tirant. Ara, a sobre mos voldran colar los 180.000 milions com a inversió!



  • Publicant enquestes manipulades. Ex: Lo 91% dels catalans estan a favor del transvasament. A on l’han fet esta enquesta? I a qui? Que vinguen a preguntar-ho darrere del mercat de Tortosa!

Lo partit Republicà Català, tot i que li pugue costar vots de la gent de l’àrea metropolitana, denuncia estes manipulacions i treballa per tot lo país per a que als catalans arribe la veu de la gent de l’Ebre que clama al cel dient: LO RIU ÉS VIDA, NO AL TRANSVASAMENT!

Per Núria Menasanch i Martí

15.5.08

VIDEO ENTREVISTA A MANOLO TOMÀS

JAUME FORCADELL DEIXA EL CAT.

Felicitacions a un altre patriota. Coherència, coherència i coherència. Que és lo que li falta al traïdor ex-alcalde de Tortosa , Sr. Joan Sabaté que ha votat a favor del transvasament d'aigua cap a Barcelona.
JAUME FORCADELL DEIXA
EL CONSORCI D’AIGÜES DE TARRAGONA

Forcadell renuncia al seu càrrec al Consell d’Administració del Consorci d’Aigües de Tarragona per la seva disconformitat amb el projecte d’interconnexió de les xarxes del CAT i d’ATLL.
Ahir dimecres, 14 de maig, Jaume Forcadell va presentar la seva renúncia com a membre del Consell d’Administració del Consorci d’Aigües de Tarragona al Conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar.
Forcadell, que ja havia comunicat la seva decisió al president del Consorci, Daniel Pi, era membre del Consell d’Administració del CAT des del març de l’any 2004 en representació del Departament de Medi Ambient i Habitatge. En la seva carta de renúncia, Forcadell ha reiterat la seva oposició al projecte d’interconnexió de xarxes i ha lamentat el canvi de criteri del Departament davant d’una obra a la que la Generalitat va renunciar l’any 2004.
Forcadell ja va anunciar fa un mes que, si es confirmava el projecte i la seva posició al Consell d’Administració del CAT no li permetia influir per tal d’evitar l’obra, deixaria el càrrec.
D’altra banda Eleuteri Arques, que a la vegada és membre de l’organització local d’ICV Deltebre, també va presentar ahir la seva renúncia com a membre de l’Assemblea General del Consorci d’Aigües de Tarragona pels mateixos motius que Forcadell.
ICV COMUNICACIÓ
terresdelebre@iniciativa.cat

SR. RAMON J. BARBERÀ. CARTA DE BAIXA D'ERC PUBLICADA A L'ESTEL

Les meues felicitacions a un altre polític coherent i defensor del territori. Li faig saber lo meu sincer reconeixement.



Josep Lluís Carod Rovira
ERC
Calabria, 166
08015 Barcelona

Roquetes 24 d'abril de 2008
Benvolgut company,
La perplexitat en què rebo el posicionament favorable del govern de la Generalitat a la prolongació del minitransvasament de l'Ebre, m'obliga a adreçar-te aquest escrit i a sol·licitar la meva baixa d'ERC.
Mai hagués pensat que, precisament per aquest motiu, em veuria forçat un dia a abandonar el partit pel qual vaig ser regidor durant 12 anys a l'ajuntament de Roquetes. El partit que, juntament altres companys, vam aconseguir reorganitzar en aquesta ciutat l'any 1991 i pel qual vaig encapçalar l'única candidatura del Baix Ebre, a les municipals d'aquell any. El partit pel qual, tanmateix, vaig arribar a ser el primer regidor per ERC l'any 1995 en aquesta comarca.
Al llarg de 17 anys de militància (poca broma), t'he de dir que en cap moment m'havia qüestionat la permanència dintre del partit, malgrat alguns episodis difícils que recordo. Sempre m'havia sentit orgullós representant-lo, i donant la cara per ell, des del convenciment que era l'únic que defensava amb dignitat i fermesa els drets del meu país. Però, actuant d'aquesta forma, constato la frívola visió que es té d'aquest país quan convé, i em dol dir-te que aquell sentiment d'orgull -en poques setmanes- ha passat a ser de vergonya.
I és que donar suport a un nou transvasament -des d'un govern on ERC hi és present- és faltar descaradament al compromís que s'havia signat amb les Terres de l'Ebre. Un territori per al que ERC havia aconseguit ser el seu principal referent al respecte i, davant del qual, s'havia presentat sempre com la garantia del seu futur i desenvolupament. Els poders i vots barcelonins, malauradament, han deixat ben clara la poca fortalesa que tenia aquell compromís i aquella garantia. Ja que, allò que es combatia abans tan aferrissadament, es defensa ara -hipòcritament- com la millor solució.
Tot, a la fi, ens porta segurament a aquella vella història que parla del trist final d'un peix menut. Un trist final, en aquest cas, de la història d'una gent i d'un territori que prometia ser molt bonica però que -fruit d'una estafa- no va arribar mai a ser realitat.
Quina llàstima, i quina presa de pèl!...
Atentament.
Ramon J. Barberà Salayet

COMUNICAT ENVIAT A UN CENTENAR DE MITJANS DE COMUNICACIÓ ESCRITS I DIGITALS


El Partit Republicà Català (RC) serà a la manifestació d’Amposta d’aquest diumenge contra el transvasament amb el lema: “Defensem la terra. Mori el mal govern!”

El Partit Republicà Català (RC) convoca els seus militants i simpatitzants a participar en la mobilització contra el transvasament organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre –PDE– pel diumenge 18 de maig a les 12 del migdia a la plaça dels Xiribecs d’Amposta.

Pensem que ha quedat clar que el poder de decisió que té el govern espanyol sobre els nostres recursos naturals i la ineficàcia del tripartit per defensar-nos els permeten atemptar de nou contra el territori català.
Només si Catalunya disposa d’un Estat propi tindrem competències sobre els nostres recursos naturals.
Denunciem, alhora, el clima d’alarma que el govern de la Generalitat ha creat, a través de la manipulació dels mitjans de comunicació, amb el tema de la sequera, que ha contribuït a presentar els contraris al transvasament com uns insolidaris que volen negar l’aigua potable als ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona, quan la veritat és que al darrere d’aquesta problemàtica s’amaga en realitat la incompetència i manca de previsió dels diferents governs de la Generalitat, la falta de sobirania de Catalunya per poder decidir les polítiques que cal fer en matèria d’aigua i l’interès especulatiu i econòmic de determinades empreses privades que trauran partit de l’obra del transvasament.

Considerem que el model de creixement actual sense límits és insostenible i que tan sols pot comportar la destrucció del territori.
Així mateix, entenem que l’aigua s’ha de gestionar en cada conca i que aquesta aigua és alhora un element bàsic per contribuir al reequilibri territorial i a la correcta distribució de la riquesa a Catalunya.

RC defensa que cal un canvi de model territorial, també en la gestió de l’aigua i que aquest s’ha de fer en funció dels recursos hídrics de què disposem i explotant altres vies que no siguin els transvasaments: regeneració i preservació d’aqüífers, aprofitament de les aigües pluvials, utilització de depuradores “de butxaca”, ús de les aigües freàtiques, etc.

Alhora, acusem les formacions del govern tripartit d’haver incomplert el compromís que tenien amb la gent de les Terres de l’Ebre després d’haver actuat demagògicament i per interessos partidistes quan el PP volia tirar endavant al preu que fos el Plan Hidrológico Nacional.
Ara, el PSC, ERC i ICV-EUiA, amb les seves decisions, possibiliten que es torni a obrir la porta al PHN i que altres comunitats també reclamin l’aigua de l’Ebre.

Considerem un fet molt greu que les pluges dels darrers dies - amb la conseqüent superació de l’estat d’emergència - no hagin servit per a que el govern es replantegi el decret que aprova la interconnexió de xarxes i doni per irreversible la decisió.
Constatem així, de nou, que, un cop més, el govern no escolta la gent del territori.

RC es compromet a defensar els interessos dels ciutadans de les Terres de l’Ebre i a impedir que es converteixin en un territori de segona on s’aboca tot el que no es vol en altres llocs: centrals nuclears, tèrmiques, indústries químiques, cementiris nuclears, etc. i que, en canvi, aquestes comarques no disposin de serveis bàsics indispensables, la qual cosa hipoteca el seu creixement i desenvolupament social i econòmic.
No permetrem cap més agressió a les Terres de l’Ebre.
Ni espoli econòmic ni espoli ecològic: la nostra terra és el nostre futur!

Secretaria d’Imatge i Comunicació. Consell Executiu Nacional
Barcelona, 12 de maig del 2008
http://www.partitrepublicacatala.cat/

UNES QUANTES PREGUNTES SOBRE L'AIGUA. Per Oriol Junqueras




Probablement, en algun moment de la nostra vida, molts de nosaltres ens hem sentit tan desbordats pels esdeveniments que, enlloc de construir un discurs, preferim expressar les nostres inquietuds en forma de preguntes. Avui, us en fem unes quantes. Potser, si ens hi ajudeu, tots plegats estarem més a prop de les respostes.

- Per què el Govern català desestima alternatives al transvasament de l’Ebre sense haver-les estudiat? Per què no escolta les propostes dels ciutadans al servei dels quals està? Per què ignora les massives manifestacions d’aquests ciutadans i trenca els acords que hi té signats?

- Per què el transvasament cap a València promogut pel PP era antidemocràtic i el transvasament cap a Barcelona promogut pel PSC-PSOE, no?

- Per què les macrourbanitzacions i els camps de golf projectats pel PP al País Valencià eren un atemptat ecològic; i no la nova “Las Vegas” que el Govern de l’Aragó vol construir enmig del desert de Los Monegros?

- Per què els hotels, restaurants i demés serveis turístics de les Terres de l’Ebre, Tarragona o Lleida poden patir restriccions d’aigua des de fa anys i els de Barcelona no?

- Per què els pagesos d’aquestes zones no poden fer servir aigua per regar els conreus, i els industrials i constructors de Barcelona, sí? Per què es considera imprescindible l’aigua potable per omplir una formigonera i no per a regar un enciam?

- Per què s’utilitza l’aigua potable per processos industrials i per llençar-la pel vàter?

- Per què es prefereix fer noves canonades, en lloc d’arreglar les ja existents que registren pèrdues del 30 % del seu cabal en alguns punts? Qui hi guanya? És perquè el manteniment de la xarxa l’han d’assumir les empreses distribuïdores, mentre que les noves canonades les paguem tots els contribuents amb els nostres impostos?

- Per què es concedeix la construcció de la nova canonada a la mateixa empresa que fa una gestió tan pèssima de la xarxa que ja té sota el seu control? Per què no és obligatori recollir les aigües pluvials als polígons industrials? I per què no és obligatori reciclar aquesta aigua?

- Per què molts periodistes i molts polítics catalans “obliden” que les aportacions de nutrients, sòlids i aigua dolça dels rius són imprescindibles per a l’equilibri de les nostres costes i de la vida marina, incloent els peixos que mengem?

- Per què, en un acte de la demagògia, s’insisteix a dir que l’aigua que arriba al mar és aigua llençada? Algú troba normal que es pesquin sípies a 15 km riu Ebre amunt o que l’aigua salada arribi fins a Tortosa, a més de 30 km del mar?

- Per què els polítics que ens governen no escolten els tècnics que avisen del perill (entre d’altres) de la salinització de molts sòls i aqüífers de les Terres de l’Ebre que els condemna a la desertització per manca d’aigua dolça?

- Per què aquests mateixos polítics consideren que el cabal ecològic del riu Ebre és únicament i exclusiva el que permet la refrigeració del nucli de la central nuclear d’Ascó?

- Per què a la província de Tarragona hi ha totes les centrals nuclears de Catalunya, el complex petroquímic (alimentat amb l’aigua del transvasament), el macroabocador de Tivissa, a més de parcs eòlics que enlloc del país... i, tot i així, es continua titllant d’insolidària la gent de l’Ebre?

Nota: Article escrit conjuntament amb Meritxell Algueró

MANOLO TOMÀS: HAN EXAGERAT LA SEQUERA

Diari de Tarragona
La PDE crida a la mobilització diumenge per aturar 'la canonada'
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va reiterar ahir que el Govern 'ha exagerat la sequera' per tirar endavant la interconnexió de xarxes.
Consideren que l'única via que queda per aturar la canonada és la mobilització ciutadana i per això fan una crida a la màxima participació en la manifestació d'Amposta, aquest diumenge. -->per M. Millan
Per a la Plataforma, l'espoli a les Terres de l'Ebre comença demà dijous, amb l'aprovació que ha de fer el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) de la portada d'aigua de l'Ebre amb vaixells fins a Barcelona.
En aquest sentit, el moviment preveu una nova mobilització demà a la seu del CAT, en el moment en què l'organisme doni llum verda de forma oficial a aquesta mesura. Amb tot, el principal cavall de batalla de la PDE és la interconnexió de xarxes, «un transvasament que n'obrirà la porta a d'altres», segons apuntà el portaveu, Manolo Tomàs.
Des del moviment s'ha denunciat de forma reiterada que el Govern estava generant una «alarma excessiva» amb la sequera per tal de justificar la interconnexió. Un fet que ha quedat demostrat, segons Tomàs, amb les darreres pluges.
Per al portaveu, el Govern s'ha plegat als interessos d'Aigües de Barcelona (Agbar) i «les Terres de l'Ebre estem sent la moneda de canvi».
Així, el moviment social considera que «només una resposta clara i contundent» del territori podria aturar la canonada.
Més de 150 entitats adherides
La manifestació de diumenge a Amposta sortirà a les 12 del migdia del pavelló firal. Passarà per davant dels Serveis Territorials de Medi Ambient i recorrerà part de la ciutat fins arribar a la plaça del mercat, on es llegirà el manifest. A la mobilització s'hi han adherit més de 150 entitats i s'espera la presència també de ciutadans d'Aragó,Tarragona i Barcelona.__._,_.___

SALVADOR I EL SENTIT COMÚ DE NO DEIXAR LA CADIRA

Pos Salvadó no va dir que dimitiria si es feia la interconnexió de xarxes. Què passa? Que ara ja no vol dir res per si un cas...?
Salvadó i el sentit comú
GUSTAU MORENO.
Tortosa
El delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó, va afirmar ahir que encara desconeixia la proposta concreta de transportar en vaixell l'aigua del minitransvasament fins a Barcelona, ja que no figura en l'ordre del dia de la reunió d'avui del consell d'administració del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).
Amb tot, Salvadó sí que va valorar positivament que el govern haja recuperat el «sentit comú», i que per tant es revise el decret de sequera, per evitar que s'aixequen les restriccions de regar jardins i omplir piscines amb aigua potable.
En canvi, Salvadó va evitar opinar sobre si caldria aturar les obres de la canonada de la interconnexió. «Medi Ambient fa un seguiment de l'estat de les reserves d'aigua i de les mesures que cal prendre, i la decisió també correspondria a l'Estat», va dir Salvadó.

Assemblea del CAT a l'Ampolla

A vore si els polítics ebrencs fan cas a la gent que els va votar o en canvi són la "la voz de su amo".
Assemblea del CAT a l'Ampolla
L'assemblea extraordinària del CAT, que es farà a l'Ampolla, ha de servir avui perquè s'informi els consorciats sobre les condicions de cessió d'aigua a l'àrea metropolitana, a través de la interconnexió de xarxes.
Hi estan cridats a participar els 71 municipis i les 33 indústries consorciades, a més dels representants de la Generalitat i les comunitats de regants de l'Ebre, que hauran de dir la seva –hi ha el compromís del president, Daniel Pi, de sotmetre-ho a votació– sobre la portada d'aigua de la xarxa CAT en vaixell cap a Barcelona.
En principi, atenent que el valor del vot de cada consorciat va en funció de la reserva de cabals i que els municipis més grans són afins al govern tripartit, no hi ha d'haver cap sorpresa.
A més a més, en cas que la majoria s'hi oposés, la incògnita seria quina incidència podria tenir sobre una política hídrica que decideix l'ACA com a màxima autoritat al país. No obstant això, l'assemblea ha generat molta expectació i està previst que la PDE hi vagi a protestar

MANIFEST BLOCAIRE CONTRA EL TRANSVASAMENT


Els blocaires volem sumar-nos al rebuig que el projecte de transvasament de l'Ebre a Barcelona ha generat a la societat civil del territori. Considerem que la mesura no està justificada i que la canonada que ha d'unir la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragna (CAT) amb la d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) serà una infraestructura permanent que perpetuarà la dependència hídrica de l'àrea metropolitana de Barcelona.
-Per tot això, denunciem l'alarmisme i la manipulació que el govern català i l'Agència Catalana de l'Aigua estan fent de la falta d'aigua i de la insuficiència de les últimes pluges, per justificar el transvasament de l'Ebre a Barcelona. A més, reclamem una informació transparent sobre la millora de la situació dels pantans i també de les aigües subterrànies de les conques internes de Catalunya, ja que l'últim episodi de pluges també ha degut recarregar els aqüífers.
-Denunciem que aquesta política respon als interessos especulatius que pretenen consolidar un model de territori insostenible, de creixement sense límits, que perjudica les Terres de l'Ebre i la resta de territoris perifèrics. Els transvasaments reforcen el consum d'aigua de les grans conurbacions urbanes i les noves zones residencials; generen més expectatives de consum insostenible, d'especulació urbanística, i de destrucció del territori, perquè al mateix temps també fomenten un ús desmesurat de l'aigua, tant a les cases com a les indústries. Els transvasaments no són la solució, sinó l'estalvi, la reutilització de cabals, la recuperació d'aqüífers contaminats i la dessalació.
-Advertim que no es pot parlar de transvasament temporal degut a la sequera, ja que això és un insult a la intel·ligència de la població de Barcelona i de la resta del país. La mesura no contribuirà a canviar el model de gestió del consum, ja que no es revisaran ni es limitaran les concessions a indústries, urbanitzacions, nous regants o complexos turístics. L'ampliació del minitransvasament a Barcelona afavorirà un projecte, la interconnexió de xarxes, al qual la Generalitat va voler renunciar perquè no complia els principis de la nova cultura de l'aigua.
-Fem una crida a la dignitat i la responsabilitat de la classe política de les Terres de l'Ebre, especialment als càrrecs electes de tots els partits polítics, perquè sàpiguen estar a l'altura i defensen els interessos del territori, davant d'aquest engany flagrant als ciutadans, que van acudir a les urnes confiant que els transvasaments ja havien quedat enterrats, i que Catalunya apostava per consolidar la nova cultura de l'aigua.
-Reiterem la nostra oposició a qualsevol transvasament i a la interconnexió de xarxes inclosa en el decret de sequera, ja que obre la porta a d'altres transvasaments, i manifestem el nostre suport a la dignitat de les Terres de l'Ebre, a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i qualsevol altra entitat o col·lectiu que compartisca la causa i l'objectiu d'aturar aquest tipus de projectes. Per tant, donem tot el suport a la convocatòria la manifestació del 18 de maig a Amposta, així com a les properes accions que en el mateix sentit es puguen anunciar en els propers dies.
Ebresfera (Terres de l'Ebre), 15 de maig de 2008

14.5.08

SEQUERA, UN CUENTO XINO


Bé, cada dia ne plouen de noves.

Ara Montilla mos diu que rectificaran lo decret de sequera per a que no es pugue regar els jardins (els camps de golf, sí) ni les piscines (isla fantasia, sí).

Però això li anirà igualment en contra, perquè l'evidència és l'evidència. Els pantans estan ja al 30% i ara encara està baixant tot lo que està acumulat a les capçeleres dels rius. Continua plovent i encara plourà més.

Tot i així, en estos dies de pluja, resulta que ha plogut tant que s'ha acumulat tanta aigua als pantans de les conques internes com tot lo transvasament a Tarragona d'un any. En total: 45 hectómetres.

Lo tope del transvasament aern 4 hectometres mensuals.

I segons ells mateixos, quan es fes la dessalinitzadora de Cuní, al maig del 2009, ja no caldria aigua.

BALTASAR ÉS UN PREPOTENT (segons dos regidors d'ICV)

Dos valents més al sac. Goteta a goteta farem que l'aigua torne al riu. Lo vostre sacrifici per la vostra gent, no quedarà dins del calaix de l'oblit. Les Terres de l'Ebre necessitem gent com vatros!


E: Notícies
DIUEN QUE ÉS UN "PREPOTENT"
Dos regidors d'ICV fan cas de Baltasar i pleguen

Dos regidors de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona), Amparo Pérez i Carles Genovilla, s'han donat de baixa del partit pel transvasament d'aigua a Barcelona.
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ja va encoratjar dies enrere a marxar als militants que no estiguessin d'acord amb les mesures preses per la conselleria. Els dos exdirigents continuaran, tanmateix, al govern municipal amb el PSC.
Pérez i Genovilla han demanat, a més, la dimissió del conseller Baltasar per la seva actitud "prepotent" i la seva "manca de sensibilitat".

DIMISSIONS, JA ERA HORA!

L'executiva local, els regidors i militants d'ICV a la Ràpita anuncien que deixen el partit pel tranvasament de l'Ebre a Barcelona

ENQUETA SOBRE EL TRANSVASAMENT. PARTICIPA!

ENTERRAMENTS DELS RIU ORGANITZAT PER JÓVENS TERRES DE L'EBRE

enterrament dels rius

15 de maig: enterrament dels rius [Barcelona]


16 de maig: roda de premsa presentació Plataforma Metropolitana


17 de maig: taller de pancartes [Tortosa]
18 de maig: manifestació [Amposta]
El proper dijous 15 de maig a les 20:00h a Barcelona s'ha convocat un enterrament popular dels rius: Ebre, Ter, Xúquer, Vinalopó, Llobregat i Besòs.
L’acte, organitzat per Jóvens de les Terres de l’Ebre, té l’objectiu de denunciar l’estat actual d’estos rius, què amb les polítiques transvasistes del govern de la Generalitat i el govern de l’estat espanyol es vorà agreujat.
S'ha convocat a les 20:00h a Via Laietana (Parada de Metro Jaume I), on s’iniciarà el seguici fúnebre, pel carrer Jaume I, fins la Plaça Sant Jaume.
Davant la Generalitat es denunciaran les agressions que reben cadascun d’aquests rius i les polítiques mercantilistes que han fet que la seua aigua haja estat venuda per a satisfer els interessos econòmics de constructores i AGBAR.
Esta aigua, que havia de servir per a mantenir els ecosistemes i el desenvolupament social dels territoris per on passa, està sent transvasada per a continuar en un model de desenvolupament centralista basat en el creixement urbanístic i l’especulació.
Amb el “Decret de Sequera” s’obre la porta a més transvasaments del riu Ebre, cap a Barcelona a través de la Interconnexió de Xarxes, i cap a on faça falta... a través de la “disposició addicional quarta”.
Avui enterrem els rius, demà enterrarem les polítiques especuladores que els volen matar.
un riu de joventut en lluita pel futur!
NO ALS TRANSVASAMENTS

UN EXDIRECTIU DE L'ACA GUANYA MILIONS EN ESTUDIS

SEGONS EL MUNDO
Un exdirectiu de l'ACA guanya milions en estudis

L'empresa Artenginy, propietat de la dona de l'exdirector de planificació de l'Agència Catalana de l'Aigua, Josep Bou, va guanyar "millones de euros" en estudis per al Govern, segons informa El Mundo.
L'esmentat diari revela que "Artenginy presta soporte técnico a la ACA por 255.000 euros al año", i que "desde marzo a noviembre de 2007, recibió del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, que encabeza Francesc Baltasar, un total de 1.064.059,46 euros"
D'aquesta manera, El Mundo explica que "Consultoría y asistencia técnica. Por este concepto es por el que se adjudicaba un supercontrato la UTE (Unión Temporal de Empresas ) formada por Sener Ingeniería y Sistemas SA junto a Artenginy SL el 27 de diciembre del 2007. Se trataba de un trabajo para redactar los proyectos constructivos de las mejoras y la reutilización «de las aguas depuradas de aguas residuales de Martorell y Rubí y de la red de distribución de agua regenerada».
El único trabalenguas que existe en este enunciado es el económico: se trata de un concurso, como no puede ser de otra manera, por un monto de 613.300 euros que, al final se acaba adjudicando a la UTE citada por 450.808,67 euros"."Nada de extraño si no fuese por el hecho de que Artenginy es una de aquellas empresas que se benefician del erario público cuando no hay focos cerca. En otras palabras, que es una empresa beneficiada por la Administración. Desde marzo a noviembre de 2007, recibió del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, que encabeza Francesc Baltasar, un total de 1.064.059,46 euros. De ellos, casi la mitad había sido en la oferta conjunta con Sener sobre la redacción de los proyectos de los tratamientos terciarios de las aguas residuales"."Más recientemente, el 15 de enero del 2008, esta misma empresa fue la beneficiaria de otro pelotazo: por 'trabajos de redacción del programa de medidas y del plan de gestión del distrito de la cuenca fluvial de Cataluña' se embolsó 3.750.573 euros junto a las empresas Auditoría e Ingeniería SA y a United Research Services España SA, arupadas en otra UTE, para realizar un estudio durante los próximos 24 meses"."Detrás de Artenginy, sin embargo, figuran personajes con historia.La compañía fue fundada el 21 de febrero del año pasado por Anna Barceló y por Maria Teresa Rodriguez con 3.006 euros de capital social. Anna Barceló es esposa de Josep Bou Termens. María Teresa Rodríguez, de José Manuel Pérez. La hermana de éste, Sonia, es esposa, a su vez, de Agustín Payá. Este último, junto a Josep Bou, departió conferencias y publicó trabajos técnicos conjuntos.Uno de ellos fue el 'Programa de saneamiento de aguas residuales urbanas de Cataluña' en el 2002, que se ha prodigado en jornadas y seminarios públicos"."Josep Bou, por su parte, ha sido responsable de Planificación de la Agència Catalana de l'Aigua (ACA), donde ocupó cargos ejecutivos y llegó a responsable de Planificación de la agencia, que abandonó el 1 de febrero del 2006. El verano del 2007, como ingeniero y en nombre de la compañía Taller d'Enginyeria Ambiental, elaboró el estudio Captación de aguas del río Ebro para uso industrial en el Polígono Industrial de Ascó, por el que cobró 470.185,44 euros"."Desde marzo del año pasado, sin embargo, la empresa Artenginy navegó con el viento a favor. Aparte de ganar dos concursos públicos que totalizaban más de 600.000 euros, pudo contratar con la Generalitat doce estudios que oscilaban entre 11.020 y 11.994,40 euros.
Entre ellos, cabe destacar la 'coordinación y redacción de la memoria del plan de la gestión de la sequía' (11.825,06 euros), la 'planificación y prevención de la llegada del banco de medusas a las playas' (11.948 euros), pasando por el 'soporte técnico y administrativo a la unidad de embalses' (11.948 euros). Pero sus obras cumbres son la «evaluación de alternativas para la mejora del recurso en la zona del Llobregat» (29.464 eurosa) y el 'soporte técnico de la ACA a la Comisión Paritaria del PSARU', con una dotación de 255.327,60 euros obtenidos por adjudicación directa".

MONTILLA HA VIST QUE SE'LS HI DESTAPAVA LA MENTIRA

E.Notícies
JUST UN DIA DESPRÉS
Montilla rectifica Baltasar sobre omplir les piscines

Montilla rectifica Baltasar
El president de la Generalitat, José Montilla, ha reiterat la prohibició d'omplir piscines 24 hores després que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, anunciés durant la roda de premsa de Govern que "el proper divendres, un cop actualitzat el decret de sequera, se superarà la fase d'excepcionalitat 2 i es passarà a la 1 i, per tant, s'aixecaran les restriccions previstes, com és la prohibició de regar jardins o d'omplir piscines", accions que estan penades amb multes de fins a 3.000 euros.
Montilla, durant una visita a la zona franca, ha assegurat que "el que puc anunciar que farà el Govern és estudiar el decret de sequera. És obvi que té poc sentit aixecar determinades mesures quan igual, si no plou, dintre de tres setmanes es tenen que tornar a posar en marxa".
D'altra banda, l'Ajuntament de Tarragona ha comunicat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que no deixarà que cap més vaixell s'endugui aigua dels seus pous per abastir Barcelona i l'àrea metropolitana si divendres determina que l'estat d'excepcionalitat per la sequera ja no és tan greu.

L'ACA NO ESTÀ INTERESSADA EN POTABILITZAR ELS AQÜÍFERS PER COMBATRE LA SEQUERA


Un enginyer proposa a l'ACA potabilitzar l'aigua dels aqüífers per combatre la sequera localment
http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/30175/enginyer/proposa/laca/potabilitzar/aquifers/combatre/la/sequera/sense/transvasaments.html
Un sistema de depuració d'aigües de l'enginyer químic industrial Josep Tapias Parcerisas permetria potabilitzar els recursos hídrics subterranis de Catalunya amb una inversió similar al "que costa el sistema dels vaixells durant un mes, uns 22 milions d'euros"
Joan Recasens
Bibiana Guarch / AVUI.CAT
Barcelona
Ult. Act. 13.05.2008 - 20:12 hs
Un sistema de depuració d'aigües de l'enginyer químic industrial Josep Tapias Parcerisas permetria potabilitzar els recursos hídrics subterranis de Catalunya amb una inversió similar al "que costa portar un sol vaixell per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona, uns 22 milions d'euros", segons ha explicat a l'AVUI.cat.
Tapias va patentar el 2005 un sistema d’eliminació de nitrats dels purins, que permet utilitzar l'aigua per al reg sense riscos, i un altre sistema en aigües potables procedents de pous i aqüífers. Així, es podrien recuperar uns 900 hectòmetres cúbics dels recursos subterranis, cosa que garantiria l'aigua de boca "en excel·lents condicions", tal com ho corroboren els informes sanitaris.
L'ACA es fa enrere
Tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va finançar els assajos de l'estudi, no han avançat les negociacions per a estendre aquest sistema, segons se li va comunicar a Tapias divendres passat.
Tanmateix, l'ACA considerava que "el projecte permetria disposar d'una tecnologia que ha de permetre la descontaminació d'aigües i la resolució de problemes d'abastament en àmbits locals", segons una carta de l'Àrea de planificació per a l'ús sostenible de l'aigua, dirigida l'octubre del 2007 a l'enginyer Josep Tapias.
Josep Tapias creu que darrera aquestes negatives "s'amaguen interessos polítics" perquè interessa més fer transvassaments, de l'Ebre o el Roine, portar aigua en vaixells o construir canonades i dessalinitzadores.
L'AVUI.cat s'ha posat en contacte amb el departament de Medi Ambient per obtenir la seva versió dels fets, que encara no ha estat facilitada.
__._,_.___

Chiki Chiki (PARODIA ANTI TRASVASE!)

Jesús Sorribes: les Terres de l'Ebre no poden estar al servei de l'àrea metropolitana

13.5.08

AQUEST 18 DE MAIG, TOTS A AMPOSTA CONTRA EL TRANSVASAMENT AMB EL PARTIT REPUBLICÀ CATALÀ



12 de maig 2008

Aquest diumenge 18 de maig cal donar suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i hem de ser presents tots a la manifestació que se celebrarà a Amposta a les 12 del migdia al parc dels Xiribecs.

Aquesta proposta de transvasament dels governs espanyol i tripartit català per intentar solucionar el problema de la sequera és el darrer capítol de la incompetència, desídia i menyspreu d’aquests governs contra la nació i el territori catalans.

Tant el govern espanyol com el de la Generalitat de Catalunya no han tingut cap mena d’escrúpol a l’hora enganyar –com tantes vegades han fet– la població del nostre país i, molt especialment, la gent de les Terres de l’Ebre, incomplint també el pacte signat pels senyors Montilla, Carod i Saura en què es comprometien a no traspassar ni una gota d’aigua de l’Ebre.

Així mateix, des de fa ja mesos han muntat una campanya de manipulació de l’opinió pública amb la total connivència d’uns mitjans de comunicació cada dia més dependents de les directrius que arriben des del poder polític.

Representants del Partit Republicà Català (RC) vam assistir a l’assemblea de la PDE celebrada a Tortosa el passat dia 19 d’abril en senyal de suport a les seves justes reivindicacions, que també són les nostres, i allà ens vam comprometre a fer-los costat en la gran manifestació del proper dia 18 de maig.

Per tot això us animem a apuntar-vos a l’expedició i que ho feu extensiu als vostres familiars i amics.

Hem de demostrar als ulls del món que som molts els qui no estem disposats a permetre que es destrueixi la nostra terra; que som molts els qui cridarem ben fort: No al transvasament! i Defensem la terra, mori el mal govern!

Poseu-vos en contacte amb organitzacionacional@partitrepublicacatala.cat per organitzar l’anada a Amposta.

Som-hi tots!!!

LOS SRS. GERVASI ASPA I LLUÍS SALVADOR RECOLZEN LES DECLARACIONS DEL SEU PRESIDENT DE PARTIT A DELTEBRE

Per a què mos serveixen estos polítics ebrencs que l'únic que fan quan ve este senyor és mirar de sortir a la foto?
I estos són los que diuen que continuen a la cadira per a defensar el territori?
Va home!
L a PDE ha d'anar amb la llei a la mà i des-fer este transvasament que segons ells mateixos ja està fora de la llei (decretazo), perquè ja no estan en emergència nacional.
Carod amb Lluís Salvador i Gervbasi Aspa a la platja de la Marquesa.
Foto: L.M.
Carod-Rovira defensa la construcció de la canonada del transvasament a Deltebre
Tot i les pluges dels darrers dies, el vicepresident diu que s'ha de fer l'obra però que només s'usarà en cas d'emergència
LURDES MORESO. Deltebre
El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va defensar ahir la construcció de la canonada que connectarà la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la d'Aigües Ter Llobregat (ATL), tot i que les pluges dels darrers dies han millorat sensiblement les reserves d'aigua dels embassaments de les conques internes. «Si continua plovent, aquesta canonada no serà per portar aigua de l'Ebre a Barcelona, sinó per dur la de Barcelona al Camp de Tarragona», va manifestar Carod-Rovira a Deltebre.
No comparteixen la tesi del vicepresident del govern els alcaldes ebrencs d'ERC que reclamen que es congele el projecte d'interconnexió de xarxes, i avancen que participaran en la manifestació de diumenge contra el transvasament.

El govern no acceptarà la moratòria que reclama la Fundació Nova Cultura de l'Aigua encara que les reserves hídriques continuen augmentant. És a dir, que la construcció de la canonada per permetre la prolongació del minitransvasament fins a l'àrea metropolitana de Barcelona sembla que no té aturador. Va ser el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, qui ahir va refermar des de Deltebre la voluntat del govern d'executar aquestes obres, tot i que segons el vicepresident només es farà servir la canonada en cas d'emergència. «La canonada hi ha de ser, però només s'utilitzarà en cas que s'arribe a la situació d'emergència», va manifestar Carod-Rovira, que va recordar que el decret aprovat per l'Estat només preveu l'aportació d'aigua de l'Ebre en cas que els embassaments estiguin per sota del 20% de la seua capacitat.
D'altra banda, el vicepresident de la Generalitat va insistir en el caràcter reversible de la canonada. «L'obra pot servir només per al contrari del que s'havia dit», va dir Carod-Rovira en referència a la possibilitat que la nova infraestructura es faci servir per portar aigua de les dessalinitzadores cap al Camp i l'Ebre.
Amb tot, el vicepresident de la Generalitat va assegurar que respecta la gent de l'Ebre que es manifesta contra la interconnexió de xarxes.
La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat una manifestació per diumenge que ve a Amposta.

12.5.08

ARTICLE DE MANEL ZAERA

Estem vivint unes setmanes, després de les eleccions, de tristesa i de sensació d'engany en veure el sentit que ha pres la política d'aigua a Catalunya i a Espanya.
Es vol fer la interconnexió de la qual van renegar els membres del tripartit, fins i tot els socialistes, l'any 2003.
Primer era el Segre, després una canonada temporal a l'Ebre, una solució no estructural, i ara estem davant de l'inici d'enviament d'aigua en vaixell a Barcelona, des de Tarragona, la qual pot ser també de l'Ebre, i davant d'un projecte d'interconnexió permanent de l'Ebre amb Barcelona, venut com un camí d'anada i tornada.
No ens podem sentir enganyats, traïts?
El vicepresident del govern, Josep Lluís Carod-Rovira, ha vingut a les Terres de l'Ebre a explicar-nos que la interconnexió s'ha de fer, malgrat les pluges, i ha utilitzat l'argument de manual, el de la reversibilitat en el sentit de l'aigua.
M'ha vingut al cap un adjectiu que s'utilitza molt en el món de l'independentisme, el de botifler. Els botiflers, en una de les seves accepcions del diccionari, són els que col·laboren amb els enemics de la seva terra. I els que col·laboren amb els enemics de l'Ebre, per dir-ho d'alguna manera, com se'ls pot dir, botiflers de l'aigua?
Que no s'estranyin si se senten adjectius com aquest, com traïdors o altres. S'ho han guanyat.
Manel Zaera
Amposta

9.5.08

AQUÍ VOS DIRAN LO QUE PLOU A CATALUNYA EN TEMPS REAL.

BALTASAR RECONEIX QUE LO DE LA EMERGÈNCIA PER SEQUERA ERA UNA ALTRA GRAN MENTIRA

Tres días de temporal no evitarán las obras del trasvase del Ebro
1. • Algunas comarcas del sur de Catalunya superarán hoy los 100 litros por metro cuadrado en 12 horas
2. • Medi Ambient ve improbable una notable mejora de los embalses y descarta demorar los trabajos



Insisten las previsiones meteorológicas en colocar a Catalunya bajo un intenso temporal de lluvias que durará, como mínimo, hasta el domingo.
¿Pero qué repercusiones tendrá este fenómeno para la sequía? Aunque se desconoce cuánta agua les caerá del cielo, los embalses que nutren al sistema Ter-Llobregat superarán con toda seguridad el 25,5% de capacidad en el que se encuentran actualmente, dado que las lluvias se prodigarán por todo el territorio.
Eso sí, una cosa es que los pantanos mejoren desde el estado de miseria actual hasta el de meramente de pobreza y otra, bien distinta, que las precipitaciones supongan el final de la sequía.
Salvo un diluvio que llene los embalses con reservas para "un año o año y medio", según aseveró ayer el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, las obras del trasvase del Ebro, entre Tarragona y Olèrdola (Alt Penedès), no se detendrán.
De hecho, esta posibilidad, que los pantanos acaben por rebosar en menos de una semana, es tan "improbable" que "no entra en las previsiones" de Medi Ambient, según aseguró Baltasar.
El conseller, en respuesta a la Fundación por una Nueva Cultura del Agua, que el miércoles pidió una moratoria en el inicio de las obras del trasvase, afirmó que "hay que dar garantías a la ciudadanía" de que el abastecimiento de agua no se interrumpirá.
Así, "cualquier pérdida de tiempo pondría en riesgo" el suministro. "No queremos jugar con la incertidumbre que rodea toda previsión metereológica", argumentó.
Además, Baltasar recordó que la conducción no solo podrá transportar agua hacia Barcelona, sino que, en un futuro, podrá trasladar agua de la desalinizadora de Cunit (Baix Penedès) hacia Tarragona, en especial en verano, cuando se dispara el consumo en el litoral.
DESDE EL 2007
Los pronósticos difundidos ayer por el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) y por la Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) vaticinan para hoy precipitaciones superiores a los 100 litros por metro cuadrado en menos de 12 horas en varias comarcas.
Sin embargo, los embalses de las cuencas internas deberán esperar a mañana y a las primeras horas del domingo para recibir las cantidades más ingentes de maná hídrico.
El temporal de levante procedente del norte de África, un fenómeno que no frecuentaba Catalunya desde abril del año pasado, iniciará hoy su periplo en las comarcas meridionales, y lo hará de tal manera que la Generalitat ya se ha visto obligada a activar el plan de emergencias por inundaciones en el Baix Ebre, el Montsià y la Terra Alta. Según algunos modelos de predicción meteorológica, en estas zonas se pueden llegar a recoger más de 200 litros por metro cuadrado.
VIENTO Y GRANDES OLAS
Las precipitaciones, que irán acompañadas de fuertes vientos en el litoral y el prelitoral y de un destacado temporal marítimo con olas de más de tres metros, irán creciendo en intensidad a partir de esta tarde y durante la próxima madrugada las nubes ya cubrirán la práctica totalidad de esta comunidad autónoma. Mañana por la mañana, las zonas más cercanas a la costa registrarán alrededor de 50 litros por metro cuadrado, una cantidad de agua muy parecida a la que se contabilizará por la tarde en el noreste catalán en una jornada clave para los embalses, que recibirán las lluvias más copiosas entonces, aunque se podrán alargar hasta el domingo por la mañana.
Ese día les tocará el turno sobre todo a las comarcas de Girona y, aunque el domingo se dará por culminado el temporal, nuevas previsiones indican que las nubes volverán a tener una fuerte presencia a partir del lunes. Será otra ayuda contra la sequía.

8.5.08

EL JOVENT CONTRA ELS TRANSVASAMENTS

Quants més siguessem, més xalarem!
El jovent contra els transvassaments

Salutacions.
Des de l'Assemblea de Joves de Valls i la CAJEI (Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista) us fem arribar el nostre comunicat contra els transvassaments, l'interconexió de xarxes i el transport d'aigua des dels aqüífers del Camp.
Ens agradaria també mantenir el contacte i que ens informessiu sobre els vostres actes i properes mobilitzacions.Moltes gràcies per la vostra atenció!
Assemblea de Joves de Valls (AJV-CAJEI)

Erc IMITACIÓ DE CiU



ERC, imitació de CiU . ARticle de Ricard Biel

L'autoengany no ha servit mai de res, tret de per anar a la deriva.
Puc anar-me repetint mil vegades i arribar-me a creure que el millor camí per anar a Roma és passant primer per Lisboa, però la veritat s'entossudirà a negar-ho; puc anar-me dient sense parar que com que ERC és l'únic (?) partit que parla d'independència l'aniré a votar pel mer fet que en parla, ni que sigui de tant en tant, o més concretament quan ha de marcar paquet, com ha estat recentment el cas. També puc repetir-me i repetir, com també fa ERC, que el mer fet d'actuar pas a pas, amb tranquil·litat i bona lletra, és senyal inequívoc de seny, d'estar fent les coses ben fetes.
No hi fa res que aquest camí no condueixi enlloc més que no sigui el suïcidi nacional, perquè el que es veu que compta és que la lentitud és en si mateixa una virtut, o almenys això és el que aquest partit no es cansa de donar-nos a entendre.
Tanmateix, el més curiós del cas és que aquells que encara creuen en ERC s'arboren cada vegada que un independentista com jo, i com un nombre cada cop més creixent de catalans que no combreguen amb rodes de molí, gosen criticar aquest partit.
"Si no estàs amb nosaltres, estàs en contra nostra", és la qüestió de fons.
L'argument de molts d'ERC és la unió. Diuen que si sóc independentista hauria de procurar per sobre de tot unir, aplegar forces en comptes de contribuir a dividir-les. Però és clar, per aplegar forces volen dir, només faltaria, que tot l'independentisme s'uneixi a ERC, no pas que ERC s'uneixi a la línia d'un altre partit independentista, per petit que sigui, perquè, al capdavall, no es tracta de veure qui la té més grossa, sinó de qui té la raó més gran.
No s'adonen que el seu argument apel·lant a la unió, malgrat que no dubto que expressat de bona fe, en realitat és, a banda de reduccionista, una perfecta demostració de consumat sectarisme prepotent amb cirereta de tic feixista.
Res de nou. La gent, i per no parlar del poder, fa i diu tantes coses abominables en nom del bé suprem, que no ens n'ha d'estranyar una més.
I és que aquests simpatitzants d'ERC donen per fet que, en nom de la unió de l'independentisme, la resta hem d'afegir-nos cegament als postulats d'aquest partit, mentre ni els passa pel cap que els possibles partits petits independentistes que en discrepen poden considerar –de fet, en tota lògica consideren– que és ERC la que s'hauria d'afegir als seus postulats.
Fet i fet, la suma de forces seria la mateixa, o no?
ERC considera que, posem, el Partit Republicà Català, és una mosca pesada que fa nosa i que cal eliminar perquè deixi d'emprenyar-los ja, d'una vegada.
Això és així fins al punt de creure's sense dubtar-ho que la raó d'existir del Partit Republicà Català només obeeix a fer-los la punyeta a ells. Sensacional. D'això se'n diu sentit de l'autocrítica.
En fi, suposo que no deuen tenir àvia.
I això també és així fins a l'extrem que afirmen que els partits minoritaris, com ara el Partit Republicà, mai no han demostrat fer res. Però és clar, jo diria –ep, només diria– que si se'ls fa difícil demostrar res és precisament perquè estan en minoria.
L'afirmació d'aquesta gent semblaria cínica si no fos perquè només és estúpida. I l'estupidesa també els porta a no adonar-se que, si com bé diuen, aquests partits són minoritaris, és justament perquè ells són els primers a condemnar-los a aquesta minoria negant-los el vot.
Ja ho he dit: és el menyspreu, la suada prepotència dels grans envers els petits, sobretot quan se sap que aquest petit més que una mosca pot ser un abellot que pica, i que quan pica fa mal.
Naturalment que com a independentista vull la unió de totes les forces independentistes, perquè només units farem alguna cosa de profit. Però la unió no consisteix a anar posant aigua al vi perquè sembli que hi ha més vi. Perquè al final el vi serà aigua, malgrat que tèrbola i, això sí, amb gust ben espanyol.
Cal unir-se, doncs, només amb qui pagui la pena. La unió per a l'eficàcia s'ha de consumar amb fonament, que no vol dir purisme. És important ser afectuós amb totes les sensibilitats independentistes, només faltaria, però això no ha de desenfocar l'objectiu desviant el rumb a prendre, i que comença, per exemple, per no aliar-se amb un partit espanyolista i, curiosament, en nom del pretès assoliment d'una majoria social cap a la independència. Déu n'hi do quina coartada. Tota una presa de pèl.
I és que des que els càrrecs d'ERC toquen cuixa de poder, ni que sigui de fireta, es dediquen a fer la viu-viu i qui dia passa any empeny i, quan la cosa s'acabi, doncs merda pel que quedi. Tristíssim. D'una talla moral i política lamentable.
En fi, la unió no consisteix a atansar-se al més fort, sinó a qui té la raó més forta.
I aquest sovint és el minoritari.
De moment.
Per Ricard Biel