h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: septiembre 2014

La comedianta tortosina

30.9.14

TORTOSA RENUNCIA A UN ESTIGMA

El Ple de l’Ajuntament de Tortosa ha pres l’acord següent: “L’Ajuntament de Tortosa, en nom i representació de la Ciutat, renuncia per a sempre més al títol de “Fidelíssimas” i “Exemplar” i l’emblema de les dues palmes que durant la monarquia ornaven el seu escut, títol i emblema que foren concedits per Felip IV per a premiar la traïció que feren a Catalunya i al poble tortosí les autoritats i la noblesa de Tortosa l’any 1640, llavors de la Guerra dels Segadors”. Defensà aquesta proposició el senyor Pons, de Lliga Catalana, i fou presa en consideració per la majoria. Votaren en contra quatre regidors tradicionalistes. Un tradicionalista votà a favor. També es prengué l’acord, per unanimitat, expressant la voluntat de Tortosa, d’ésser catalana i protestant per la campanya antipatriòtica que algú fa per l’Ebre. Aquest acord serà comunicat a la Generalitat. LA VEU DE CATALUNYA. Barcelona, 01/03/1934.

24.9.14

AMB EL MEU NOM, NO: AVORTAMENT

Ja hi estem acostumats a que els partits polítics no compleixen les seues promeses electorals, no és una cosa nova, però per n’això no ham de dixar d’exclamar-mos per la retirada de la Llei de l’avortament durant tant de temps reclamada per una bona part de la societat. Mos diuen que ho fan per natros, per les dones, per la nostra llibertat. Mos diuen que qui no pensa així és un masclista i va en contra de les dones. I això mos ho diuen, normalment, hòmens amb vestit i corbata, que després no se’ls hi cau cap anell en dir que una dona no pot ser l’entrenadora de l’equip de tenis. Tertúlies on no hi ha representació de tots els pensaments i on mos repeteixen que ser feminista és sinònim d’estar a favor de l’avortament lliure. Per experiència pròpia he hagut d’aguantar pressions i mirades de desaprovació per no consentir segons quines proves durant el meu darrer embaràs als meus 42 anys. Les xiquetes menors d’edats no és que necessiten el permís dels seus pares per a avortar, tots sabem que en un cas així, estes xiquetes se veuen forçades pels seus pares a perdre la criatura, tot al contrari de lo que mos volen fer creure. Segons els drets humans, los discapacitats tenen dret a viure. Quantes famílies tenen xiquets amb alguna disminució i diuen que no el canviarien per res. A estes famílies los hi estem dient que haurien d’haver eliminat al seu fill? Potser la mare s’ha hagut de sentir paraules com, inconscient, irresponsable, etc? Això és ser feminista? Tota la vida hai lluitat per la igualtat de les dones. Tota la vida m’hai sentit feminista, i no permetré que vinguen ara los mateixos que no saben defensar les dones davant dels maltractadors, los mateixos que diuen que les dones que es veuen abocades a traficar amb lo seu cos són treballadores socials i donen un servei a la societat, no permetre que vinguen ara, estos, a dir-me que no haig de sentir lo que ha sentit tota dona quan ha notat que una altra vida naix en lo seu interior. Avui hi ha moltes maneres per a no permetre quedar-se embarassada. Inclús si tot ha fallat, també hi han maneres, si es fa ràpid. Lo que no pot passar és que les dones estéssem al servei dels hòmens que, per no voler posar-se lo que s’han de posar, mos obliguen a patir un sofriment que no li desitjo a ningú i que molts d’ells no acaben d’entendre, i molt menys los polítics que tan sols veuen que matant vides innocents s’estuvien molts i molts diners. Núria Menasanch i Martí

17.9.14

MINUTS DE GLÒRIA

Vam patir, vam patir molt. Jo no sé què va passar després del discurs del Sr. Junqueras durant aquells 5 minuts que no estaven previstos al programa del Parlament, inèdits fins allavons. Però sí que vaig vore un Junqueras molt més distès, un discurs de CiU més bel•ligerant amb los socialistes unionistes, i un Iceta que saltava indignat de la cadira al vore que tot lo seu pla se li anava en orris. Los independentistes estem de enhorabona, finalment hi haurà consulta el 9-N. Esperem que tots puguéssem estar a la altura d’estos fets històrics, tan per a natros mateixos com per a les generacions venidores.

16.9.14

QUE POTSER EL SR. MAS ES PLANTEJA TRAÏR AL SEU POBLE PER SEGONA VEGADA?

Després d’escoltar alguns tertulians representants de CiU i esglaiar-mos amb la indefinició del Sr. Mas. l’únic que li podem demanar, no exigir, que sigue clar, com ho ha sigut el Sr. Junqueras explicitant la voluntat i el mandat democràtic del poble català en que el 9 de novembre es pugue votar per la independència, a la qual cosa es va comprometre el Sr. Mas sense pal•liatius. Jo no vaig sentir en cap moment que tan sols es faria la consulta si els unionistes ens deixaven.... Mire Sr. Mas, ha de saber que per a fer una truita s’han de trencar ous, i que de la mateixa manera, Espanya no ens deixarà mai anar-mos-en sense plantar cara i anar a per totes. Observant l’ullet que els hi fa als socialistes unionistes el govern de la Generalitat, la qual cosa recorda la traïció del Sr. Mas al poble de Catalunya aquella nit a Madrid davant de Zapatero quan va firmar un xec en blanc per a que li servissin en pataques lo cap de l’allavons President de la Generalitat el Sr. Maragall, tan sols se’ns acut, prevenir-lo. Sr. Mas, los més de 2 milions de catalans que ens vam manifestar l’onze de setembre, no farem cap més pas enrere, ja mos ham esperat prou i massa, ja ham tingut prou paciència. Ara és l’hora. Es vostè el cridat a fer una consulta amb garanties el dia 9 de novembre. Tot lo que no sigue això sirà una altra traïció a Catalunya, que de ben segur no perdonarem, i que encara que vostè fasse altres majories al parlament, i pugue governar fins al 2016, no oblidarem. Visca Catalunya lliure!