h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: LES ENTITATS ESPORTIVES VOLEM SALVAR EL VELÒDROM

La comedianta tortosina

8.6.06

LES ENTITATS ESPORTIVES VOLEM SALVAR EL VELÒDROM

Lo dimarts passat, vaig assistir com a presidenta del C.B.E. RITME a la reunió convocada per l´Alcalde de Tortosa Joan Sabaté, a on volia parlar-mos de les tres propostes que tenien per a encabir lo nou complex d´aigua, gestionat per un empresa privada, a l´ estadi municipal.

La gran majoria d´entitats allí reunides li vam fer saber als senyors, Sabaté, Lahosa i Martín, que estàvem en contra de que s´enderroques lo velòdrom, ja que tot i que la majoria no érem entitats ciclistes, el sentíem com una cosa nostra i no hi volíem renunciar.
Davant de la insistència del Senyor Sisco Lahosa en la seua frase “números canten”, dient que el velòdrom no tenia quasi usuaris, li vam respondre que, si es promou una degradació de les instal·lacions i no es potència sinó tot lo contrari, un esport tan significatiu per a la ciutat com és lo ciclisme, al final s´aconseguix que es degrade. Però que estos números poden canviar, d´un dia per a l´altre, amb un nou i potent impuls a la bicicleta.

Però no tan sols això. Moltes entitats vam anar més enllà i li vam demanar a l´Alcalde que sortís de la cultura de l´ enderrocament, del “tot lo nou és millor”, del “és preferible tombar les coses que ja tenim i fer-ne de noves”, del “vull fer obres faraòniques per a que em recorden com lo millor alcalde” i prengués d´una vegada les regnes de la ciutat per millorar lo que ja tenim i aconseguir amb lo terreny esportiu erigir-mos realment com a vertadera capital de les Terres de L´Ebre.

Les entitats, agermanant-mos amb la gent de les piscines, i amb lo Club Natació Tortosa, no vam estar d´ acord amb que en totes les opcions que se mos van presentar, se tombessen les dos piscines (de 50 i 25 metres) per a fer-s´en tan sols una de 25, quan avui en dia la piscina ja esta sobreutilitzada. I que al seu lloc, es fes un aparcament subterrani de cobrament. De fet alguns comentaris al respecte van ser “potser volen que nedéssem drets” sobretot després de sentir al Sr. Sisco Lahosa dir que “números canten” i que tenia unes previsions d´uns 4.000 usuaris per a la nova piscina per que aquesta era una mica més ampla que l´actual.

També la gent del Twirling va constatar la seua preocupació pel nou recinte firal i li va dir a l´Alcalde que no vea en bons ulls una zona esportiva multiusos perquè, en veu de la seua vice-presidenta, “Quan hi haguen fires, festes o qualsevol altra celebració, natros tindrem d´anar a entrenar al pati de casa i en això mos hi trobarem cada dos per tres” i va afegir “tenim temor que mos passe com a l´escola de música amb l´auditori Felip Pedrell”.
En lo mateix sentit, i davant de la insistència de la falta de diners de l´Ajuntament que esgrimia el Sr. Alcalde, tot i tindre lo pressupost més elevat del territori. Jo mateixa li vaig dir que potser hagués estat millor no fer una obra tan faraònica com la del recinte firal, que amb una mica menys n´haguessem tingut prou i així amb menys despesa de diners, podrien gestionar millor los diners que al fi i al cap són de tots los tortosins.


Les entitats esportives, davant de la falta d´idees del govern municipal, vam començar a donar-les natros mateixos, i tot i saber que no era la nostra feina. Algunes propostes van ser:

· La millora del velòdrom, amb lo seu cobriment i una pista d´atletisme al seu espai central de la mateixa manera que ja està fet a la veïna ciutat de València. Així, vam apuntar, se resoldria el problema de l´Atletisme que tenim a la ciutat on, una campiona tortosina com la Laia Forcadell, té d´anar a practicar l´Atletisme a Amposta per falta d´ instalacions a Tortosa.
· També es va fer la proposta del manteniment de la piscina de 50 metres i la seua millora. Fen que una piscina exterior, passe a ser una piscina coberta. La idea era que fos l´única del territori i que, ven aprofitada, cobris les futures necessitats de Tortosa que es preveuen per als pròxims anys. De fet, tinc constància que el senyor Sisco Lahosa té un estudi fet al respecte i la proposta de cobriment no és “un disbarat” com mos va dir, tot nerviós a la reunió, perden, a la meua manera de veure, una mica els papers.
· Un aparcament gratuït a la zona de l´Eix de L´Ebre, amb l´anivellament de les voreres. Proposta feta ja pel Sr. Franquet. En contra del aparcament subterrani privat que mos volen encolomar a tots els tortosins. Que altre cop mos tindrem de rascar la butxaca, després de pagar els nostres impostos (cada any més cars) per poder tan sols aparcar el cotxe.
· Los hi vam demanar, sense molt d´èxit (tot s´ha de dir), que tinguessen en compte l´idea de fer aquest centre de l´aigua al barri del Temple, als terrenys que es preveuen de serveis al nou Pla General que està en tràmit d´aprobar-se. On, preguntada l´Associació de Veïns, lo rebria amb les mans obertes i contribuiria a diversificar l´oferta ludico-esportiva de la ciutat d´una manera més racional.
· Que s´arreglés d´una vegada lo camp de cols que és actualment lo segon camp de futbol i que es proporcionés a n´este esport un segon camp, en cara i ulls, per poder entrenar i formar als xiquets en lo futbol base, que és al final invertir en futur.


Davant de la queixa de l´Alcalde per intuir que l´acusàvem de vulguer dividir i enfrontar a les entitats, li vaig fer saber que no havia sentit que es digués tal cosa i que més aviat creia que lo que enfrontava a les entitats eren les propostes que s´havien dut a terme en exposició. Perquè, tothom vol mantenir i millorar les instal·lacions que utilitzen encara que sigue a costa d´enderrocar les de altres esports i que, sino es volia enfrontar a les entitats esportives, això es resoldria ficant lo nou complex de l´aigua a un altre lloc, com per exemple al barri del Temple, sense tindre d´enderrocar res de lo que ja tenim.

Al final vam demanar a l´Alcalde que fos ell qui gestionés correctament los nostres recursos que era per a n´això que havia estat elegit ja fea set anys. Que natros, les entitats esportives, tan sols volem poder desarrollar lo nostre esport a la nostra ciutat i que els tortosins i tortosines puguen gaudir d´unes instal.lacions dignes i representatives d´una capital de vegueria com Tortosa.

7 Comments:

 • At 5:51 p. m., Blogger mario said…

  En molt d'acord. És fonamental de canviar el criteri "d'sport -espectacle" i concretar les necessitats diversificant instal.lacions en l'espai ciutadà.
  Lo Faraonisme constructor de l'ajuntament està molt lluny del viure diari de la ciutat i de les idees socialitzants que es podrien suposar al seu partit.
  Lo Velòdrom no és només una instalació caduca i malemprada, és el símbol de tot un segle, el segle XX. De la revolució de la bicicleta i del seu ús esportiu i social. Però
  és també un espai en els records, en les històries personals de tortosins, tortosines, ebrencs i ebrenques.
  Sense oblidar ni els espectacles infantils, musicals, balls, i tants aconteixements socials i populars que ha albergat.
  Lo Velòdrom és un monument viu.
  Donar-li fi, és un acte que no pot assimilar fàcilment la consciencia tortosina, i sembla lo més natural conservar-lo, restaurar-lo i dignificar-lo per a que pugue continuar la seva funció popular, social i esportiva.
  S'ha d'escoltar més a les entitats i associacions i menys a constructores i arquitectes famosos

   
 • At 5:51 p. m., Blogger mario said…

  Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

   
 • At 12:43 a. m., Blogger Antoni Costes said…

  Homens, jo estic d'acord que no es poden prendre decisions sense que hi hagi un consens amb les entitats esportives.
  Lo problema radica en que pocs ajuntaments s'hna plantejat un mapa d'instal·lacions esportives municipals, dissenyades en criteris de desenvolupament de la població.
  Però ostres, no fotru demagògia?
  Un velòdrom amb pista com a valència? si fa 10 anys que se'n projecta 1 a sabadell i no saben quan s'acabarà (el primer de catalunya). Els tortosins i tortosines pagaran dels seus impostos la milionada d'€ que val a l'any posar en funcionament aquesta instal.lació??
  Si volem que mos prenguen en serio, fem propostes serioses!!

   
 • At 2:31 p. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

  Dones,
  segons lo president de la penya ciclista Baix Ebre, Sr. Adolfo Giner, los estudis que ell té per a poguer cobrir lo velòdrom pujen a 1 milió d´euros.
  Dones, són diners pero que voleu que vos digué, tan poc és que no es pugue fer.
  Crec que Tortosa se te d´espolsar d´una vegada esta especie de complexe d´inferioritat al pensar que altres poblacions catalanes com Granollers per exemple, són superiors a natros.
  No volem ser capital de vegueria?
  No mos han dit los socialistes tortosins que gràcies al nou estatut la tindrem enseguida aquí?
  Pos que es veigue!!!!

   
 • At 8:04 p. m., Blogger Antoni Costes said…

  Perdoneu que insisteixi, si el que es vol és er una barraca, pos pot ser val menys i tot.

  Però fer un velòdrom amb pista interior i cobrir-ho com es demana a l'article és una milionada.
  A més lo car d'una instal·lació no és l'obra, sinó el que costa al mes la posada en marxa.
  A Lleida, amb 14 milions de les antigues pessetes han tornat a posar el paviment del velòdrom. El problema és que de la forma que es corre actualment de juvenils cap adalt, té una curva, la de l'oest, que escup als corredors cap a fora.
  Per això que el que cal és consens:
  Cap alcaldada, però tampoc demanar res que després hipoteque el pressupost de l'activitat esportiva de Tortosa, i en ciclisme de les terres de l'Ebre

   
 • At 10:41 p. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

  Mira,
  puc estar en part d´acord en tú, però crec que mos estem centrant en enderrocar un velòdrom quan en realitat aquí hi han moltes més coses en joc.
  Perquè es tenen de canviar dos piscines, una de 25 i l´altra de 50 per una de 25?
  La previsió de creixement de Tortosa indica que necessitarà al menys 4 o 5 piscines en no menys de 15 anys. En esta proposta estem miran al futur o tan sols mos estem miran lo melic?
  Perque se li té de donar a triar lo puesto a n´esta empresa privada? Perque té lo projecte en esta empresa privada l´adjudicació inclosa d´un parquin privat?
  Perque un barri com lo Temple se té de desplaçar en cotxe per a la majoria dels seus serveis bàsics(esports, ensenyament, casals de iaios i ara pel que es veu, sanitat i tot)
  No ho trobeu extrany que tot se centre en enderrocar el velòdrom?

   
 • At 7:08 p. m., Blogger Antoni Costes said…

  En tot lo que dius és on està lo debat.
  Té tortosa un estudi fet sobre les necessitats d'instal·lacions?
  Les noves instal:lacions sota quin criteri han estat pensades, sota el de l'usuari? sota el de l'autofinançament en la construcció?
  En aquest nou comentari teu és on està la clau on els polítics haurien de discutir i presentar a la ciutadania.
  Política esportiva és això i no anar a posar medalles o xupar "plano" al costat del vencedor.

   

Publicar un comentario

<< Home