h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: A LA RECERCA DE L’AUTÈNTIC ESCUT DE TORTOSA, SENSE LA CORONA I LES PAUMES

La comedianta tortosina

19.11.12

A LA RECERCA DE L’AUTÈNTIC ESCUT DE TORTOSA, SENSE LA CORONA I LES PAUMES





Lo ministre de cultura, Sr. Wert, diu que les seues intencions són les d’espanyolitzar als xiquets i xiquetes catalans a l’escola. A n’este bon home, algú li hauria de dir que això ja ho van provar, los seus, durant la dictadura franquista, i no se’n van sortir. Estos intents d’ocultar i desvirtuar la nostra història no són nous. Ja sabem de què parlem los tortosins i tortosines amb lo nostre escut. Un escut tacat injustament amb una corona i unes paumes que no mos representen en absolut, i que són una ofensa per als nostres màrtirs, que van donar la vida durant la Guerra dels Segadors. Com l’excusa que s’està esgrimint, per alguns, de no legalitzar el veritable escut de Tortosa, és la de la falta de costum de vore’l, he anat a la recerca del veritable escut pels carrers de Tortosa, per si esta afirmació es pot mantenir, o no. Una excursió que recomano a tots los meus conciutadans per a poder admirar un escut que sempre ha estat a la nostra vista, i que és tan quotidià per a natros. Jo n’he trobat uns quants, animo a tothom a buscar-ne més:

1) Un escut molt interessant és l’escut que hi ha esculpit en pedra a la nostra Font Gòtica. Punt neuràlgic de la ciutat durant segles, estava situada a la cèntrica plaça de la Font, actualment d’Agustí Querol, més o menys, on està ara “Baratijas”. Des de fa dècades que tots la podem contemplar adossada al Palau Oliver de Boteller, al carrer de la Ciutat. L’escut està sostingut per dos àngels. Mos podem imaginar com era de natural per a la gent fer-la petar al redós d’este escut, mentre s’omplien los cànters i les gerres d’aigua que més tard se carregarien cap a casa.

2) Lo segon escut està a vista d’ull pla, just a l’entrada del Portal del Romeu, per la part de la Catedral. Seria interessant que els nostres regidors, que hi fan allí tants d’actes durant les festes del Renaixement, amb totes les banderes amb l’escut autèntic de la ciutat a vista de tots, dediquessen uns minuts a fixar-s’hi bé en este escut de pedra, testimoni de la història de la ciutat.

3) Lo tercer el podem trobar dins al claustre de la Catedral, simbolitzant al poble, al braç popular de Tortosa, i justament, al poder polític de la ciutat.

4) Gràcies al nostre regidor d’ERC, Josep Felip Monclús, que m’ho va fer notar, l’últim escut del que parlarem, és d’època més recent, de la segona república, i està situat a dalt de tot de la porta d’entrada de l’antic Mercat del Peix, actual “Viena”. No cal dir lo carregat de simbolisme i lo cèntric que està este escut, a vistes de tots.
A Tortosa no hi ha cap escut oficial registrat, per la qual cosa, la torre amb una porta, dues finestres i quatre merlets en plata, sense res més que la desvirtue, no té cap entrebanc per legalitzar-se. Consentir el contrari, és desfigurar la nostra manera de ser i estar conforme amb la política del Sr. Wert, que no és altra que la de xafar los símbols i atemptar contra la història de la nostra Ciutat, en particular, i de Catalunya, en general.