h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: TORTOSA I ELS TORTOSINS IL·LUSTRES

La comedianta tortosina

26.5.14

TORTOSA I ELS TORTOSINS IL·LUSTRESLo Sol acariciava la pell encara desprotegida i blanca després de passar l’hivern. Si no hagués estat per la data, lo 23 d’abril, s’hauria dit que la gentada s’havia tirat al carrer per a rebre esta desitjada carícia, durant tants de mesos enyorada. Se feia difícil transitar pel Coll de Sant Joan, carrer de Sant Blai, Plaça de l’Àngel, d’Agustí Querol i de la Rosa. Matí tranquil premonitori de la bogeria de la tarda. En definitiva, un any més una festa, la nostra festa de Sant Jordi, envejada arreu del món.
Movent-me per Tortosa, firmant el meu darrer llibre: “La Tortosa antiga a través dels ulls d’infantesa de Francesc Mestre i Noè”, un rumor s’escampava per tot: Gerard Vergés ha mort! Quina ironia, quina paradoxa! El dia de les lletres catalanes, mort un dels fills més il·lustres de les lletres ebrenques. Un núvol negre es va interposar entre els raigs de sol i la pell assedegada de vitamina D. Finalment la tossuderia del desig va triomfar, homenatjant al personatge amb la compra i lectura del seu poemari “El Jardí de les Delícies”, èxit de vendes.
Sabrà Tortosa trobar l’homenatge just a uns dels seus tortosins més il·lustres? Quin nom de carrer, quina plaça, passeig, entitat o monument portarà el seu nom? Sabrà buscar, sense canviar la història de la pròpia ciutat, el lloc adequat per a recordar i homenatjar a este gran escriptor? Si repassem com Tortosa ha actuat fins ara, ho posaríem en dubte. Quan en plena efervescència de la seua mort, se n’ha recordat dels seus personatges il·lustres, ha canviat noms de carrers històrics, perdent així part de la seua pròpia història, com si a Tortosa no hi haguessen més carrers! Així va passar amb la plaça de la Font, a qui se li va posar el nom del gran Agustí Querol o així va passar amb lo carrer del metge oftalmòleg inventor de la vacuna del còlera Jaume Ferran, mentre places i carrers sense rellevància històrica per a la ciutat, com la Plaça d’Espanya, de la Constitució i altres perles, resten enganxades com a puces xucladores de sang a la nostra ciutat. També pot passar, que després del primer moment, Tortosa abandone a l’oblit al tortosí il·lustre, i inclús desapareguen sales i llocs que desprès de remodelats perdent el nom, com ha passat amb la sala de Francesc Mestre i Noè que hi havia al palau Oliver de Boteller. O que la indiferència no la porte a investigar la casa on va nàixer, i posar una placa commemorativa de record, on els tortosins i tortosines puguen anar a visitar, o tan sols en tinguin coneixença. Tortosa pot molt bé oblidar-se de commemorar el 200 i 150 aniversari del naixement de Jaume Tió i Francesc Mestre respectivament, que celebrarem al 2016. Sabrà Tortosa estar a l’altura? Qui es posarà al davant d’esta tasca?
Voldria donar un vot de confiança al nostre ajuntament, i esperar que sàpigue homenatjar degudament a la figura de Gerard Vergés. Tortosa i la seua gent no es mereixen menys. Deixem que el Sol pugue travessar este núvol negre i pugue lluir en força per a escalfar-mos de cultura, literatura i coneixement.
Per Núria Menasanch i Martí