h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: ARGUMENTACIONS TORTOSINES PER LA INDEPENDÈNCIA

La comedianta tortosina

25.4.07

ARGUMENTACIONS TORTOSINES PER LA INDEPENDÈNCIA


La bandera estelada o simplement estelada és considerada la bandera que simbolitza la independència de Catalunya o dels Països Catalans

El seu origen data d'inicis del segle XX i nasqué de la fusió dels quatre pals tradicionals amb el triangle amb estrella del tipus que tenia la bandera de Cuba. S'havia pres aquest model ja que Cuba era un estat que s'havia independitzat feia poc d'Espanya i era per tant un referent.




Art. publicat a la revista ebrenca l'Estel.


ARGUMENTACIONS TORTOSINES PER LA INDEPENDÈNCIA



Passejant pel carrer de Cervantes pujo, sense adonar-me’n, la vista cap amunt i me trobo, de cop, amb una senyera independentista al bell mig del xamfrà de la seu de CIU a Tortosa.
Guai! Des de quan CIU se mos ha tornat independentista? Me pregunto. Pego quatre passes i just quan me planto davant de la Casa de les Torretes, a on està l’òptica Boldú, me trobo de nassos amb una persona del partit en qüestió. I li pregunto:
—Quina sorpresa! He vist l’estel blanc sobre fondo blau exposada al vostre balcó. Això vol dir que dintre de poc ja podrem demanar la independència per a Catalunya, no?
—Mira —me respon —la independència no es pot aconseguir mai.
—Per què? —li pregunto
—Primerament, jo estic en contra de tota violència, encara que estigue d’acord en uns determinats ideals.
—Jo també! —li responc —Però tu creus que si els catalans demanéssem la independència, los espanyols mos traurien l’exèrcit al carrer?
—No dona! Esta no és la pregunta! —me respon descol·locat — Segona, tan sols un 17% dels catalans, volem la independència.
—Pos a CIU l’ha votat més gent que el 17%, no? I ERC+CIU... A més l’última enquesta feta pel govern, diu que els independentistes més los que creuen en l’Estat Català dins d’una Espanya Federal (Estats independents tipus EEUU), sumen lo 50%.
—Sí... Però pensa també amb l’economia. Diguen lo que diguen, Catalunya ven a Espanya lo 50% del seus productes.
—Però actualment no mos estan fent boicot amb los nostres productes? Tu creus que si fossem veïns, encara mos farien més boicot del que mos fan ara? No creus que la gran majoria de la gent compra si li interessa una cosa i està a bon preu, independentment de les seues ideologies?
Dixo al meu contertulià quan lo seu mòbil pica amb la sensació que ha estat salvat per la campana. I em pregunto. I Tortosa? I les Terres de l’Ebre? Sortirien guanyant pertanyent tan sols a Catalunya? Es podrien transformar a la llarga en lo que, per altra banda sempre han estat, que és lo centre dels Països Catalans? Això és un altra història...


Article de Núria Menasanch i Martí

Cap de llista de RC a Tortosa