h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: L'ACA NO ESTÀ INTERESSADA EN POTABILITZAR ELS AQÜÍFERS PER COMBATRE LA SEQUERA

La comedianta tortosina

14.5.08

L'ACA NO ESTÀ INTERESSADA EN POTABILITZAR ELS AQÜÍFERS PER COMBATRE LA SEQUERA


Un enginyer proposa a l'ACA potabilitzar l'aigua dels aqüífers per combatre la sequera localment
http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/30175/enginyer/proposa/laca/potabilitzar/aquifers/combatre/la/sequera/sense/transvasaments.html
Un sistema de depuració d'aigües de l'enginyer químic industrial Josep Tapias Parcerisas permetria potabilitzar els recursos hídrics subterranis de Catalunya amb una inversió similar al "que costa el sistema dels vaixells durant un mes, uns 22 milions d'euros"
Joan Recasens
Bibiana Guarch / AVUI.CAT
Barcelona
Ult. Act. 13.05.2008 - 20:12 hs
Un sistema de depuració d'aigües de l'enginyer químic industrial Josep Tapias Parcerisas permetria potabilitzar els recursos hídrics subterranis de Catalunya amb una inversió similar al "que costa portar un sol vaixell per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona, uns 22 milions d'euros", segons ha explicat a l'AVUI.cat.
Tapias va patentar el 2005 un sistema d’eliminació de nitrats dels purins, que permet utilitzar l'aigua per al reg sense riscos, i un altre sistema en aigües potables procedents de pous i aqüífers. Així, es podrien recuperar uns 900 hectòmetres cúbics dels recursos subterranis, cosa que garantiria l'aigua de boca "en excel·lents condicions", tal com ho corroboren els informes sanitaris.
L'ACA es fa enrere
Tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va finançar els assajos de l'estudi, no han avançat les negociacions per a estendre aquest sistema, segons se li va comunicar a Tapias divendres passat.
Tanmateix, l'ACA considerava que "el projecte permetria disposar d'una tecnologia que ha de permetre la descontaminació d'aigües i la resolució de problemes d'abastament en àmbits locals", segons una carta de l'Àrea de planificació per a l'ús sostenible de l'aigua, dirigida l'octubre del 2007 a l'enginyer Josep Tapias.
Josep Tapias creu que darrera aquestes negatives "s'amaguen interessos polítics" perquè interessa més fer transvassaments, de l'Ebre o el Roine, portar aigua en vaixells o construir canonades i dessalinitzadores.
L'AVUI.cat s'ha posat en contacte amb el departament de Medi Ambient per obtenir la seva versió dels fets, que encara no ha estat facilitada.
__._,_.___