h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: LOS CATALANS VOTARIEN INDEPENDÈNCIA

La comedianta tortosina

25.5.08

LOS CATALANS VOTARIEN INDEPENDÈNCIA

PARTIT REPUBLICÀ CATALÀ. 21 de maig de 2208

Segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya, una majoria de catalans és favorable a la independència

Entre un 52% i un 62% dels catalans votarien favorablement en un referèndum democràtic d'independència de Catalunya segons es reflecteix en l’estudi “Llengua i identitat a Catalunya elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), realitzat amb 1.108 enquestes a majors de 15 anys.
L’estudi revela que un 36,5% dels ciutadans de Catalunya votarien segur a favor de la independència, mentre que un 22,1% votarien en contra. Un 27,1 s’abstindrien i un 11,7 no tenen el vot decidit.
Aquesta dada superaria un dels dos criteris que la Unió Europea va establir amb motiu de la consulta a Montenegro, el de la participació, ja que hi votaria més del 50 per cent d’habitants.
Pel que fa al segon criteri, que es el d’aconseguir un 55% de vots afirmatius, la ponderació del vot indecís dóna una forquilla entre el 52 i el 62% de vots favorables. Suposant que els indecisos s’abstinguessin, el vot favorable arribaria al 62 per cent, mentre que si tots els indecisos votessin en contra –cosa poc probable–, la victòria del sí seria més ajustada, és a dir, d’un 52%.
El Partit Republicà Català considera que aquests resultats coincideixen bastant amb els d’un altre estudi fet fa ja uns anys per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que podeu trobar a la secció d’Arxiu del nostre web (facilitat per Marc Belzunces). En canvi, confirmen que els diferents baròmetres fets per la Generalitat i altres organismes sobre la mateixa qüestió tan sols tenen la intenció de confondre la població, tal com hem denunciat moltes vegades.
Dels resultats de l’enquesta de la UOC, cal destacar sobretot tres dades: que la proposta independentista té un avantatge de 14 punts respecte a la proposta unionista (un 36,5% contra un 22,1%); que més d’un 20% de ciutadans de Catalunya que han nascut fora del Principat votarien a favor de la independència, i que un 30% dels que tenen el castellà com a primera llengua també votarien afirmativament en aquest plebiscit.