h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: VEGUERIES I EL DIA DELS SANTS INNOCENTS

La comedianta tortosina

15.1.10

VEGUERIES I EL DIA DELS SANTS INNOCENTS


Publicat a la revista ESTEL.

Per Núria Menasanch i Martí

Les eleccions són a prop i el govern de la Generalitat davant de la que està caient, havia d’intentar donar-mos un caramelet per a vore si picàvem. Gran proclama per al populatxo: Aprovarem la Llei de Vegueries al gener. Molts, aquí, ja els hi queia la salivera com a un gos ensumant l’os de l’amo, i com al conte de la lletera, ja es veien triplicant lo funcionariat, vivint de xollo de l’administració i obtenint algun alt càrrec de la Generalitat. La primera reacció que vaig tindre al saber la gran noticia va ser d’escepticisme. Tots aquells que mos vam llegir l’estatut i després l’estatutet passat pel ribot del Guerra i acceptat deshonestament per un Artur Mas que tan sols desitjava la cadira que li havia pres lo Maragall, sabíem que la llei de Vegueries no es podia aprovar pas amb una declaració d’intencions des del parlament de Catalunya, que esta potestat l’havien perdut a l’acceptar l’estatutet, i que tan sols Madrid pot decidir en darrer terme si toca les províncies o no les toca. Sabíem que les Terres de l’Ebre, des de que es va acceptar l’estatutet, estaven tocades de mort tant econòmica com administrativament, però en fi, vam fer un acte de fe i mos ho vam voler creure. Però, ai! Quan Tarragona s’ha vist que perdia el control sobre estes terres, que ha tingut tant de temps afonades i menystingudes, ha escenificat a la perfecció una plantada general i un enfrontament amb Reus per qüestió de nomenclatura. Que si l’aeroport, que si el nom de la vegueria s’ha de dir Camp de Tarragona o Tarragona a seques, per a més tard, ja a la descarada, dir que no està d’acord amb esta divisió territorial i que prefereix que les coses es queden com estaven. Quina novetat! Clar que no ha ajudat gens el fet que Amposta es posés en peu de guerra, i en contra de tot raonament lògic, i en contra del mateix territori, demanés un invent de tebeo que es diu la cocapitalitat. Dic en contra del territori, perquè Amposta, al fer este plantejament, passa olímpicament de Ribera d’Ebre i Terra Alta, que ja es queixen prou d’haver de baixar fins Tortosa com per a que ara, a sobre, tinguen d’anar fins a l’altra punta del territori per als diferents tràmits que ha de fer una capital de vegueria. Tortosa, ha callat en favor del territori durant molt de temps en qüestions que altres (com Tarragona) ja els hi ha anat bé ventejar, perquè, com és que no se n’ha parlat del nom de la vegueria? Antigament es deia vegueria de Tortosa i no estaria malament que es digués com s’havia dit sempre. I el nom del nou hospital? Per què ja no es pot dir Verge de la Cinta? Total, que davant totes estes declaracions (les de Tarragona i les d’Amposta) el Sr. Carod, sortint de reunió de govern, ha dit que la llei de Vegueries ben bé pot esperar, total, diu, se n’està parlant des de 1931..! Quina llufa que mos han penjat en tota esta història!

12 Comments:

  • At 7:05 p. m., Blogger Unknown said…

    Estic en contra de la polèmica alimentada pel govern ampostí. Ara bé, em sobren les demandes de capitalitat de Tortosa, com la que duies al cartell electoral.

    L'Hospital serà nou, no? Doncs es pot dir perfectament de les Terres de l'Ebre. No hi ha cap mal.

    Penso que no hem de polemitzar per la capitalitat però, Tortosa i la seva gent han de ser més generosos i abandonar aquest tortosinisme ranci, que no té color polític, que és tant a la dreta com a l'esquerra.

     
  • At 12:49 a. m., Anonymous Anónimo said…

    Escric per primera vegada al teu bloc, que ocasionalment llegia, però el veure esta "perla" d'ara ja m'ha fet explotar.

    En primer lloc, tu com tots els tortosins, no podeu amagar de quin pal esteu fets. Dius que es culpa d'Amposta perdre la vegueria? Demanar co-capitalitat es un invent de tebeo? Amposta passa del territori?
    Parles de Tarragona, de que fa riure amb el seu conflicte amb Reus, però els que feu riure a tot Catalunya sou els tortosins i la vostra vegueria dels c*****s. Vatros si que babejeu com los gossos, no m'estranya que ja ens prenguin a tot arreu pel pito del sereno, si vosaltres ja feu prou comèdia, vaja com el teu nick, coincidència.

    Amposta en contra del mateix territori? Des de quan els tortosins us preocupeu del territori? quan dius que Tarragona ha menyspreat i afonat,pareix que descrigues a Tortosa en ves de Tarragona, vatros feu pitjor que Tarragona, demostrat està.
    Mireu la palla als ulls dels altres i no us veieu la viga al vostre. Podeu parlar vatros que no veieu mes alluny del que se veu des de la Suda. No sou tant ebrencs? Pos vegueria de l'Ebre! Ai no, vegueria de Tortosa, que mos fereix la sensibilitat, si es que us delateu les vostres intencions vatros mateix. Així us va, adormits sommiant en les "suposades" glòries del vostre passat

    Los de la Ribera d'Ebre se queixen d'anar a Tortosa? I perque no voleu que vagin a Reus, que es lo que volen ser, vegueria del Camp i no vegueria de "Tortosa". No sou tan solidaris?
    Cacicades, vaiga lo de sempre, al final sou vatros els que esteu contra el territori. Aquí l'únic que "passa" del territori és Tortosa.

    Bastanta faena teniu en totes les fàbriques que "us" pleguen, encara hau d'anar a marejar als del voltant

    A vere si em publiques lo comentari, i demostres lo democrates que sou a Tortosa, demostres que no tots adoreu a l'aguilot del monument. O si no vols publicar, a veure de si com a mínim et dones per enterada, que los que han callat sempre han sigut els "no-tortosins", i no pas els tortosins, i son els demès qui no us volen a vatros. Prefereixen ser de Tarragona que no ser de Tortosa.

    "Esto con Franco i Bau no pasava"

    "Salutacions" des de mes avall de Tortosa. Et repto a que contestis el meu comentari.

     
  • At 4:11 p. m., Blogger ximo said…

    Diria que amb tu ja he tingut algun que altre intercanvi virtual i amistós a La Marfanta, però, aquí, veig que vas fort, noi.
    Nomes dir-te que a mi no se'm passara pel cap tractar a tots els ampostins com tu et mereixes que et tractin.
    I ja que reptes a la Comedianta, jo també et repto a tu: a veure si saps quants anys fa que Franco i Bau van morir? Segur que tu mateix acabaràs descobrint, pel mateix preu, que Tortosa ni ha pintat massa en la política catalana i espanyola, i per altra banda, si hi ha algun polític que ha tingut alguna cosa a dir en la catalana en los 23 anys de Convergència, aquest va ser el que al mateix temps era alcalde d'Amposta, el Sr. Roig, també senador i també diputat, amb molta més influencia que Els Beguer, Curto i per l'altre costat ( dels colors ) el que també en tenia era Antich, també del Montsia.
    Per tant, si tens ràbia, mossega seva i no ens emprenyes més ja amb la teva creuada en contra de Tortosa i els tortosins i fes el favor de no generalitzar.
    Ah, es una qüestió col·lateral, però, per mi ja es pot dir Vegueria de l'Ebre i l'hospital també

     
  • At 4:27 p. m., Blogger ximo said…

    M'ho deixava: A mi, creu-me, si demà tancava la Dapsa o Padesa D'Amposta em sabria molt de greu, el mateix, estic segur, que els ha sabut a la majoria d'ampostins, el tancament de la Lear. Encara que nomes fos per que els fills ( com els meus ) dels qui hi treballen puguin continuar anant al cine o a la Metro.
    Menys xovinisme localista i més territori, allà i aquí, clar.

     
  • At 10:07 p. m., Anonymous Anónimo said…

    Ximo, quan deixeu de practicar el xovinisme (tots, tú inclós) a Tortosa, potser els demes també deixarem d'anar forts, de defensar el nostre, té gràcia la cosa, que alguna gent, com la comedianta publiqui a la premsa el que li doni la gana tractant als ampostins de sonats i paranoics, i si mos defensem encara siguem els dolents. Té gràcia la cosa. Per cert encara no m'ha contestat, deu ser que no té res que dir. Us creia que no ereu afins, però veig que els tortosins de cara a l'exterior aneu tots a una.

    O sigui que amprenyar amprenyar, venen d'aqui dalt les amprenyamentes, i les rabietes. Per la teva "violenta" resposta dedueixo que tot el que he dit és veritat, no mas dit pas el contrari, encara que sapigui greu la veritat, Ceba per a vatros també, a mi em revol els fetges la prepotència "d'alguns" tortosins.
    Però la gent d'aquí baix també està molt cremada, passa com que no tenim mitjans de propaganda per a difamar com la Veu de l'Ebre o l'Estel pues pareix que no tinguessem res a dir. Aquí hi ha caldo per a tots. I si t'hi fixes, no soc jo qui comença a fer polèmiques...

    Per cert, lo dels llocs de treball ho deia perque en lo sidral que hi ha, encara heu d'anar marejant en lo de la vegueria. Això va davant. Per això ho deia, aquí també s'en perden de llocs de treball, i no me n'alegro.

    Una última cosa, Roig ja no està, i em consta que bastants tortosins s'en n'alegren, devia ser la seva bèstia negra, perquè? Espero que tú em diguis la resposta.

    Espero que donis una resposta coherent, i no em surtis com a la Marfanta que no es pot argumentar amb gent així com jo, perquè deduiré que em dones la raó.

    Salutacions "amistoses"

     
  • At 12:24 a. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Sr. Jesús,
    si no li he contestat encara és perquè he considerat que vostè mateix se retratava en les seues respostes.
    Jo no he atacat a ningú, tan sols he expresat la meua opinió, com també ho ha fet l'alcalde d'Amposta. Ell és lliure de creure en la cocapitalitat i jo ho sóc de creure que això és l'invent del tebeo que no mos porta a cap lloc.
    Tortosa no ha estat històricament lo que es diu exemplar amb lo territori, és veritat. I no li nego que part de l'antipatia que té el territori envers la seua capital la té ben merescuda. S'ha nutrit del territori però no ha sabut guanyar-se'l. Per altra banda, tampoc crec que sigue un sentiment tan generalitzat. Pobles com Rasquera, el Perelló, i molts altres del territori crec que no estan en la línea que vostè tan maleducadament i bèlicament apunta.
    Per altra banda, quina capital no inspira cert sentiment d'opresió als pobles de la vora? Parlem de Tarragona? Girona? Barcelona?
    Crec que Tortosa té molta faena. No tan sols se l'ha de reconèixer administrativament, des de fora, també s'habrà de guanyar el reconeixemnt dels de dins. Potser a gent com vostè, per molt que es face no se la podrà canviar de idea, però si hi ha gent més ampla de mires, que està oberta a que Tortosa sigue lo cap i casal ebrenc i va considerant (encara que sigue a poquet a poquet) que li convé que Tortosa sigue una capital forta pos pot representar millor los seus propis interessos encara que no es visque a Tortosa, s'habrà fet bé la faena.
    És la meua opinió.

     
  • At 3:36 p. m., Blogger ximo said…

    "els que feu riure a tot Catalunya sou els tortosins i la vostra vegueria dels c*****s. Vatros si que babejeu com los gossos"

    Jesús, A veure si saps qui ho ha escrit això que acabes de llegir?. Pos si, ho has encertat: tu.
    Peró saps que passa, company de polèmica? que jo, a diferencia de tu, mai diré que tots els ampostins son com tu.
    Es bastant normal en tu el queixar-se o demanar que et contesten, que no ho veus que vas a pinyó fixe; no veus que la meva referencia a Roig es per a demostrar-te que si Amposta te algun dèficit o falta d'infraestructures, serveis etc. també deu ser "gracies" a ell, no nomes culpa de Tortosa?. Veritat que no ho entens, pos deixem-ho anar. Alguna cosa si que em avançat veig, ja no generalitzes o ho fas amb cometes ( "a mi em revol els fetges la prepotència "d'alguns" tortosins ).
    Quant a l'al·lusió que fas de la meva afinitat amb la Comedianta pel fet de coincidir amb que Tortosa es la capital del territori, no vol dir res més que això i exclusivament això, de fet si abuso del seu bloc es per contestar al teu comentari, les altres extrapolacions ja son coses teves.
    I per acabar, ara si, dir-te que tot i acceptant que cap geperut es veu la gepa, crec honradament que la bel·ligerància i el menyspreu el noto més per la teva part. Ho sento.

     
  • At 9:07 p. m., Anonymous Anónimo said…

    Per a Núria : Jo també sóc lliure de pensar que la vegueria és una excusa del caciquisme tortosí per a tornar a fer de les seves. Jo crec que la seva opinió, representa una total falta de respecte per a Amposta tractant-nos de inventistes. Amposta ha fet el que tenia de fer, qui sembra trons, recull tempestes...

    Vostè diu que han de canviar d'actitud per a ser capital, reconeixen algo al menos, ojalà fos cert, vostè la primera, com deia el company Zaera, vostè enarbolava la bandera del tortosinsme a les passades eleccions i encara ho fa.
    No es que sempre JO vegi malament tot el que fan, però el "tortosinisme" (vaja paraula), sempre acaba sortint. Quan reconeguin el joc brut que fan contínuament, cas Decathlon per exemple, si per bona voluntat deixen el projecte per a que l'A-7 torni a anar per la costa com el projecte original potser alguns ens podem repensar les nostres idees, mentrestant, paraules que se les emporta el vent....


    Per a Ximo : La teva "compatriota" ha contestat part del teu comentari : els tortosins s'han guanyat el mensypreu i la bel·ligerància contra ells a pols, i fets com el del Decathlon, el ferrocarril, l'A-7 o la capitalitat "indiscutible", nomès fan que tirar més llenya al foc. No és una cosa gratuïta meua.

    Respecte a les meves paraules, generalitzar no, però sempre que surt per algun lloc algún tortosí, sobretot als mitjans als mitjans de comunicació sempre té la vegueria a la boca, la gent ja pensa que no sabem dir res més, es molt fàcil generalitzar.

    Respecte a la resta, sí que entenc les meves paraules, però pensa que Roig no estava sol al món polític ebrenc, els dels teu poble també volien la seva part del pastel, i ja havia poc per a repartir, imagina't la cosa estava així, encara hagués pogut fer mes.

    Em sembla personalment que no ho podeu evitar ser així, nosaltres tampoc podem evitar pensar el que pensem. Així són les coses, ens alimentem els uns als altres...

     
  • At 9:15 p. m., Anonymous Anónimo said…

    Per a Núria : Jo també sóc lliure de pensar que la vegueria és una excusa del caciquisme tortosí per a tornar a fer de les seves. Jo crec que la seva opinió, representa una total falta de respecte per a Amposta tractant-nos de inventistes. Amposta ha fet el que tenia de fer, qui sembra trons, recull tempestes...

    Vostè diu que han de canviar d'actitud per a ser capital, ojalà fos cert, vostè la primera, com deia el company Zaera, vostè enarbola la bandera del tortosinsme a les passades eleccions.
    No es que sempre JO vegi malament tot el que fan, però el "tortosinisme" (vaja paraula), sempre acaba sortint. Quan reconeguin el joc brut que fan contínuament, cas Decathlon per exemple, si per bona voluntat deixen el projecte per a que l'A-7 torni a anar per la costa com el projecte original potser alguns ens podem repensar les nostres idees, mentrestant, paraules que se les emporta el vent....




    Per a Ximo : La teva "compatriota" ha contestat part del teu comentari : els tortosins s'han guanyat el mensypreu i la bel·ligerància contra ells a pols, i fets com el del Decathlon, el ferrocarril, l'A-7 o la capitalitat "indiscutible", nomès fan que tirar més llenya al foc. No és una cosa gratuïta meua.

    Respecte a les meves paraules, generalitzar, generalitzar, sempre que surt algún tortosí, sobretot a las mitjans de comunicació, té la vegueria a la boca, sembla que no tinguin res mes a dir, i la resta ja del mòn, pensa que no sabem parlar de res més, que ja nos sabem dir res, més, és molt fàcil generalitzar.

    Respecte a la resta del teu comentari, si que ho he entés, Roig va fer el que va fer, però no estava sol a la política ebrenca, els del teu poble també reclamaven de manera agressiva, la seva part del pastel, i ja hi havia poc per a repartir...

    Em sembla personalment que no ho podeu evitar ser així, nosaltres tampoc podem evitar pensar el que pensem, així va ens alimentem els una als altres...

     
  • At 10:32 p. m., Blogger ximo said…

    tens raó xeic, els tortosins som uns fastigosos, cacics, prepotents i antidemocràtics. Per a tu el pollastre.
    Peró no oblides mai que si Sta. Barbara, Ulldecona, Alcanar o La Rapita poden competir amb Amposta per aconseguir un equipament comercial o el que sigui ho faran i si poden aconseguir que una carretera els passe mes preu del seu poble que del teu, ho faran.
    A més, si l'A7, sobre la que s'anunciat re-estudiar el traçat acaba anant més cap a Tortosa, serà una cacicada i si ho fa més cap a l'Aldea, un mostra de racionalitat, ja ho se.
    Mil vegades que et digués que no tots els tortosins som iguals, mil vegades que ho rebutjaries ( "Em sembla personalment que no ho podeu evitar ser així" ),
    Per la meva part no penso alimentar més les teves obsessions, com implícitament reconeixes.

     
  • At 12:05 a. m., Anonymous Anónimo said…

    Este comentario ha sido eliminado por el autor.

     
  • At 1:30 p. m., Anonymous Anónimo said…

    Sí Ximo, jo sóc del pinyo fort, ja sé que tú ets diferents dels altres, no sé que pensen els que no parlen, però els que parlen sí que pensen tots els mateix, avore si només seran obsessions meues....

    Si algun altre poble guanya algo en justícia, pos me n'alegro, però estan los que se queden les coses sense justícia (no miro a ningú, en general a la vida parlo, no busques malícia al meu comentari).

    Va dixem-ho aquí, que no vull discutir més, no mos entendrem tampoc.

     

Publicar un comentario

<< Home