h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: "ESTEM AMOÏNATS" EVIDENCIA LA DESPARACIÓ DE LA PARLA EBRENCA.

La comedianta tortosina

26.2.08

"ESTEM AMOÏNATS" EVIDENCIA LA DESPARACIÓ DE LA PARLA EBRENCA.

EL PUNT.
Que paraules com ara /fato/, /jac/, /espill/, /abadejo/ i /granera/ no facen cap al calaix de l'oblit.
Aquest és l'objectiu de l'exposició /Estem amoïnats/, que es va inaugurar dijous coincidint amb el dia internacional de la llengua materna i que és la primera que idea i produïx el Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre.
«Quan sents parlar els nens al carrer la majoria diuen /vermell/ en lloc de /roig/, i pràcticament ningú ja no fa servir la paraula /agranar/»,
explica Mireia Grangé, tècnica del Servei Comarcal de Català de la Ribera, que argumenta que l'exposició ha intentat recollir aquells mots autòctons de la parla ebrenca i riberenca que actualment han entrat en una preocupant fase de desús. La mostra s'estructura en 6 panells i agrupa un total de 30 paraules d'ús habitual que s'estan perdent.
Cada paraula està acompanyada d'una fotografia, la transcripció fonètica, una definició i els llocs on es fa servir.La idea és que siga una mostra itinerant i que s'expose a tots els municipis de la comarca. De moment, es podrà visitar fins al 21 de març a la biblioteca comarcal de Móra d'Ebre.'