h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: 4ª TROBADA D'AUTORS EBRENCS AL MATARRANYA

La comedianta tortosina

3.8.09

4ª TROBADA D'AUTORS EBRENCS AL MATARRANYA


Lo passat diumenge 2 d’agost a la població de Fondespatla, es va celebrar la 4ª Trobada d’autors ebrencs al Matarranya. La trobada va servir per a presentar el nou llibre: “Galeria ebrenca” impulsat per llibreria Serret i Aeditors i que aplega 31 escriptors que, amb relats brevíssims mos han parlat de persones i personatges de les Terres de l’Ebre. Persones i personatges de vegades coneguts, i moltes altres vegades anònims, però que perduren encara en la veu pausada i constant del memorial ebrenc. Com lo riu, que no deixa de baixar al llarg de segles i segles d’història, la gent que ha viscut al seu voltant, ha deixat una empremta que perdura en el record de molts i de la qual en este llibre hi podem degustar un xicotet tast. Com aquell qui tasta l’oli acabat de premsar pel moli, com aquell que tasta el vi jove sortit de la collita dels ceps clavats a la terra, natros, a través d’estes breus línees podem assaborir les històries reals o inventades d’uns personatges que ja mai quedaran relegats a l’oblit.
Vam poguer aprofitar bé la diada amb altres presentacions de llibres com la novel·la col·lectiva del Serret blog, el Premi literari d’Aragó Guillem Nicolau, Lletres de Casa, Los follets del Matarranya i la presentació del projecte “Paisatge i formes de vida a través de la literatura” . L’escriptor Jesús Mª Tibau ens va presentar els seus jocs literaris per internet, que tant d’èxit han tingut, i jo mateixa vaig participar en una Taula Rodona que portava per nom: “Personatges en la literatura”. La Taula Rodona va ser moderada per Pepa Nogués i hi van participar els escriptors Josep Igual, Xavier Garcia i jo mateixa amb una magnífica xerrada introductòria a càrrec de Víctor Amela. Per la meua part vaig poguer presentar a les tres protagonistes de la meua novel·la “ELLES”, que tan famoses s’estan fent amb l’èxit del llibre del qual ja se’n prepara una segona edició. Com vaig dir a la Taula, les dones van ser moltes vegades heroïnes anònimes sense pretendre-ho en un dels episodis més convulsos de la nostra història com és el període que va des de 1931 a 1941. “ELLES” van saber escriure: “la resta de la nostra història” i val la pena recordar-les també com s’ha fet a esta “Galeria ebrenca”.
Tan sols me queda donar les gràcies al poble de Fondespatla per acollir-mos i felicitar a la Llibreria Serret i a Aeditors per la excel·lent organització de la Trobada, encoratjant-los a continuar celebrant esdeveniments com este que vam viure, tan entranyablement...