h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: La PDE crida tota la societat a mobilitzar-se pel cabal ambiental

La comedianta tortosina

13.3.07

La PDE crida tota la societat a mobilitzar-se pel cabal ambiental


Ebrencs 13-03-07

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) vol rearmar la mobilització social i política del territori, per reivindicar el règim hídric que la setmana passada va aprovar la comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. El col·lectiu va advertir que la proposta, que ha elaborat la comunitat científica, difícilment tindrà el suport del govern de l'Estat, tenint en compte la negativa de Madrid a renunciar a les obres i els projectes de regadius previstos a l'Aragó.

Segons una de les portaveus de la PDE, Susanna Abella, la proposta de cabal ambiental proposada per la comissió és «tècnicament assumible», ja que es pot complir en un 75% dels anys sense haver d'executar obres addicionals. Així, Abella va recordar que la proposta científica d'aquest cabal ambiental per a l'Ebre se situa dintre d'una forquilla entre 7.305 i 12.783 hectòmetres cúbics a l'any, en funció de les variacions del règim hidrològic i del règim de pluges.
Però la proposta, que té el suport explícit del govern de la Generalitat, podria convertir-se en lletra morta pels compromisos que el govern de l'Estat ha assumit amb les obres i regadius del Pacte de l'Aigua de l'Aragó, al curs mitjà de l'Ebre. De fet, aquesta és la resposta que el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va rebre del secretari general per al Territori i la Biodiversitat, Antonio Serrano. L'alt càrrec va dirigir una carta a Tomàs en què també argumentava que les propostes contra la regressió del Delta resultarien inútils en vista dels efectes del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar. «Li vam dir que el canvi climàtic, a les Terres de l'Ebre, es combat amb més aigua i més sediments», va remarcar Tomàs, que també va lamentar que els regadius de l'Aragó siguin intocables. En aquesta línia, Tomàs va lamentar l'«apatia política» que hi ha al territori en vista de la situació, i va encoratjar la societat ebrenca a mobilitzar-se.

De fet, la PDE ja ha convocat una assemblea pel 21 d'abril vinent a Tortosa.