h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: A TORTOSA, PER FI, FAN DISSABTE L’ONZE DE SETEMBRE

La comedianta tortosina

28.9.07

A TORTOSA, PER FI, FAN DISSABTE L’ONZE DE SETEMBRE

RC cantant "els segadors" l'onze de setembre a dalt de la
torre de la Minyona.

Enguany, l’onze de setembre a Tortosa, va onejar per primer cop, únicament, la senyera. Proposta avortada reiteradament any rere any pels espanyolistes tant d’esquerres com de dretes. No havia estat possible per culpa d’aquells, que l’any de commemoració dels 75 anys de la segona república, van acovidar a l’infanta a inaugurar l’Expo-Ebre.

Això demostra que el pacte entre sobiranistes funciona. I si funciona a Tortosa, perquè no pot funcionar a la resta del país?

Aplaudixo l’iniciativa d’ERC a Tortosa de demanar el control del castell de la Suda per a la ciutat. A vore si poden parlar amb los seus superiors i el pacte entre sobiranistes és possible, com ho ha estat a Tortosa. Després de la traïció que va protagonitzar el Sr. Mas amb l’estatut (pacte Mas-Zapatero) que s’ha demostrat completament contraria als interessos de Catalunya, estic disposada a confiar en este polític quan diu que vol refundar el catalanisme. Però que mos ho explique ben explicat i que no marege la perdiu per marejar-la. La idea d’unir forces no és nova.

Lo Pacte de Tortosa, celebrat al S. XIX, també volia unir forces. L’alternativa catalana contava amb los aragonesos, mallorquins, valencians i catalans.

Tots junts serem més forts per lluitar contra l’ocupació invasora, que a Tortosa la vam patir en dia 15 de juliol de 1708, quan van entrar 30.000 soldats borbònics, comandats pel Duc d’Orleans, després de patir setge des del mes de juny del mateix any. Barcelona des d’allavons estava perduda, perquè la història sempre mos ha ensenyat, que Tortosa és la porta de Catalunya, i que una vegada se perd o se guanya, tota la resta ja va coll avall. Exemples molt clars els tenim ben a la vora amb la guerra civil.

El terrorisme militar que va patir Tortosa des de l’entrada del borbons, faria esgarrifar a consevol. Res de cremar fotografies dels reis (simbolisme que no fa mal a ningú però pel qual te poden tancar a la presó). I és que estos borbons sempre han gastat un absolutisme radical, al qual per n’estes terres hi estem massa acostumats. Sabeu que actualment el rei, per llei, té immunitat total per fer consevol barbaritat? I què vol dir allò de que a la filla de la Leti la porten a un col·legi públic però restringit?
Lo Partit Republicà Català, al qual vaig representar en les darreres municipals a Tortosa, va voler celebrar l’onze de setembre fora de la pantomima en que s’ha convertit la diada a Barcelona i fent un exercici de memòria històrica, el va celebrar a Cardona. Allí, a Cardona, RC no es va gastar los 50 milions que ha costat lo vermut de Barcelona i que ham pagat tots, però sí que vam viure un dia de germanor molt especial.

Des d’ara, treballarem per a que el referèndum del 2014 per la independència de Catalunya sigui una realitat. Així, potser podrem fer un dissabte perpetu amb la bandera espanyola i dixar-la, definitivament, a la bugaderia.

Que no mos conten sòries. Núria Menasanch i Martí