h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: CAMPS DE GOLF = XOCOTETS BENEFICIS A CURT PLAÇ I GRANS PÈRDUES A LLARG PLAÇ

La comedianta tortosina

28.11.07

CAMPS DE GOLF = XOCOTETS BENEFICIS A CURT PLAÇ I GRANS PÈRDUES A LLARG PLAÇ

Vaig publicar estos dos articles al 2006.


CAMPS DE GOLF = XOCOTETS BENEFICIS A CURT PLAÇ I GRANS PÈRDUES A LLARG PLAÇ
Lo ple de l´Ajuntament de Tortosa ha aprovat gràcies als vots favorables del Sr. Franquet, lo Sr. Lluesma, el PP, CIU i PSC la construcció del camp de golf en hotel i urbanització incloses. Se mire per a on se mire, les nostres terres són camps d´auliveres i garrofers, i si critiquem als que volen plantar tomateres i primentons al desert, no mos podem excusar en la idea de que un camp de golf gasta menys aigua que un camp de tarongers, tot i que el cultiu de les taronges estigui completament justificat. Vostès me diran que el camp de golf i la especulació urbanística està completament justificada per la gran riquesa que mos proporcionarà. I jo em pregunto. A qui? Qui se les embutxacarà estes peles? Los quatre rics de sempre? I encara que això fos cert. Quan perdem en tot això? Jo crec que podríem mirar més a lluny quan pensem en un model econòmic-turístic per a les nostres terres i ser més originals que a Marbella.Quan el cronista tortosí Francesc Mestre i Noè, se queixava al 1915 en les seues giripìgues de que: “es destrueixen los boscos, sense consciència, i que la gent contempla en indiferència lo pas de llargues fileres de carros carregat de pins, carrasques i anoguers i que s´embarquen, sense protesta, anyalment, milers de tonelades de fustos de tots gruixos procedents dels ports” mos venen ganes d´anar cap a endarrera i dir-los hi cridant, ATURE-VOS!!! Que no veeu que la riquesa d´ara sirà la pobresa de demà? Quin futur tindran los nostres fills si els hi destrossem la natura?Pos això que ara veem tan clar, és lo que estem fent en lo camp de golf. Quan muns fills, l´altre dia, no es van ni poguer banyar a la platja per lo munt de malaigües que hi havia, quan la collita del musclo del delta, se fa malbé per la gran escalfor de l´aigua, pensem allavons en los models de sostenibilitat que estan aprovant los nostres polítics. Sí que tan sols és un de camp de golf, però un i un fan dos, i si tots los ajuntaments pensen lo mateix, allavons, una flor, SÍ que farà maig.Penso, en molta giripiga, que els nostres polítics han traït per un grapat de quartos les manifestacions d´un poble que va sortir al carrer a defensar una nova cultura de l´aigua. Dixe-mos de sorieries! Això Tortosa i les Terres de l´Ebre no s´ho mereixien.

AMEL·LERS SOCARRATS AL COSTAT DELS CAMPS DE GOLF
La noticia: Resulta que el socialista valencià Sr. Cabrera, principal assessor de la Sra. Narbona, ha dit públicament que està a favor del transvasament d´aigua de l´Ebre cap a Castelló.

I ara, mos preguntem: Si a Marina d´Or volen fer mil i un camps de golf, a més d´una pista d´ esquí artificial a un territori a on arriben a l´istiu a més de 40º a l´ombra, en quina cara los hi anirem en la cançoneta de la nova cultura de l´aigua i de la sostenibilitat, quan natros aquí volem fer lo mateix creant camps de golf a on ans hi havia milers i milers d´anys de història (les sitges) i camps de secà?Quan observo horroritzada les gegantines grues omplin l´horitzó, los hotels de rastres d´estrelles a la vora mateix de la mar saltant-se a la torera totes les lleis de costa, i els edificis d´ onze plantes a l´Ampolla, constato en impotència la destrucció de la nostra costa mediterrània i em pregunto, es possible que això mos done riquesa?Si destruïm la naturalesa, quin futur los hi espera als nostres fills? I això, després dels primers beneficis inicials que puguen haver, mos proporcionarà més riquesa o tan sols mos quedarà el barranc sec i clivellat d’allò que ans va ser un riu, lo riu Ebre?Tenim dret la gent de les Terres de L´Ebre, a desitjar inversions en infrastructures bàsiques com les sanitàries, les esportives i les de comunicacions, sense voremos forçats a ficar-mos un esparadrap a la boca davant de la especulació i la construcció salvatge?

A lo millor, d´aquí uns anys, quan lo turisme haigue marxat davant de l´espectacle d´una costa destrossada, tan sols los hi podrem oferir als nostres descendents, l´espectacle penós dels amel·lers socarrats davant del canvi climàtic. Allavons, sí que serem pobres!