h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: MOS CONVÉ BARCELONA ALS CATALANS?

La comedianta tortosina

4.4.08

MOS CONVÉ BARCELONA ALS CATALANS?


1ª Quinzena d’abril
Que no mos conten sòries

MOS CONVÉ BARCELONA ALS CATALANS?

Fins a 20 milions d’euros se pensen gastar de la nostra butxaca per a canalitzar l’aigua del Segre cap a Barcelona. Pos quanta faena faríem natros amb este dineral! Suposo que la canonada serà molt similar a la del transvasament de l’Ebre cap a Tarragona. A n’allò li diuen mini-transvasament i a n’això captació puntual. Me's igual. De tots és sabut que a les Bacelones de català ne saben ben poc, tan sols cal sentir com se parla als patis dels col·legis de Tortosa i com se parla als patis dels col·legis de Barcelona. Per això, quan volen parlar de transvasaments, no saben com expressar-se correctament en català. Deu ser que en castellà esta paraula no existeix.
La sequera ha provocat que mentre els camps de golf i les estacions d’esquí, que utilitzen los que-macus en cap de setmana, continuen malmeten aqüífers i llançant aigua, los pobres pagesos haiguen de perdre tota la collita i haiguen de vore com les plantes se’ls hi fan malbé irremediablement.
Diuen que no hi ha hagut planificació. I tant que n’hi ha hagut! Ja ho va dir lo sinyor Clos quan va vindre a fer-mos lo pregó de la Cinta fan uns anys, quan encara era alcalde de Barcelona. La seua ciutat havia de crear més gratacels, la població s’havia de concentrar encara més a la gran urbs i no pas disseminar-se. Conseqüència: lo 50% de la població catalana se concentra a Barcelona, i tota la riquesa també. Los pobres pixa-pins viuen enxubats com a sardines i s’escapen de la presó sempre que poden provocant coes quilomètriques per tot lo país. Parlen de que la gent del Ter, de Lleida, del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre, no som solidaris amb lo territori. Ho són ells concentrant tota la riquesa, tota la població i tots los quartos per a ells? Qui no és solidari? Fa poc, quan se va crear el gran institut d’estudi dels deltes a nivell internacional, un institut que concentrava molts científics i creava en conseqüència molts llocs de treball altament qualificats, no van ser, allavons, solidaris amb natros. Ben bé que s’ho van quedar a Barcelona! Devia ser que ja pensaven que el Delta acabaria sorgint allí després del transvasament. I és que l’aigua ja no baixarà per aquí, anirà directa a Barcelona. Lo nostre Delta desapareixerà i poblacions senceres fins Amposta desapareixeran baix les aigües i hauran d’anar a viure a la gran capital. Ni infraestructures, ni empreses, ni universitats i ara, ni riu.
La gran riquesa de Catalunya, a on se conserva la parla, les tradicions...etc, està en lo territori, i Barcelona s’ho està engolint tot. Mos convé Barcelona als catalans?

Núria Menasanch i Martí

4 Comments:

  • At 11:19 p. m., Blogger kanopus06 said…

    Quina bestiesa de post. Pintes Barcelona com una ciutat totalment espanyola i espanyolitzada, com si els milers de persones que hi viuen que se senten catalans no valguéssin per res.

     
  • At 11:11 a. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Kanopus,
    no has entès res del que he escrit.
    No estic en contra del pobres Barcelonins que es veuen obligats a viure i a treballar estressats i a sortir com a esperitats de Barcelona a la mínima oportunitat encaraque ahiguen de fer coes quilomètriques. Segur que coneixes Barcelonins així.
    I un altra cosa, l'altre dia vaig anar a Barcelona i el dependent me va demanr que li parlés en castellà perquè el català no l'entenia. És la quarta vegada que me passa això al cap i casal català. Que s'ho fassen mirar.

     
  • At 4:40 p. m., Blogger Adam said…

    ni ramon vergés paulí, anti-català hagués escrit un article tant anti-bcn com este.

    Un país necessita una capital, i una ciutat si vol ser capital necessita un país.

    Criticar el centralisme barceloní, d'acord ... però lo teu és digne del "quintaprovincialisme" més ranci.

    si debò et paguen per escriure això ...

     
  • At 7:49 p. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Ai Roquet, Roquet estos d'ESQUERRA sempre pensant en los diners...
    Per altra banda, abans de parlar hauries d'indicar de tot lo que he escrit lo que no és cert. Si no, la tan sols estas fent demagogia.
    Crec que no he dit cap mentida.

     

Publicar un comentario

<< Home