h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: Surt a la llum la novel·la: ELLES

La comedianta tortosina

4.4.09

Surt a la llum la novel·la: ELLES


Títol: Elles
Autora: Núria Menasanch i Martí
Edita: Dimesnou Aeditors
ISBN: 978-84-936438-1-2
661 pag.
preu:24€


Nota de la editorial
En aquesta extensa crònica de la vida de tres dones durant els anys de la República i la Guerra Civil, entre Tarragona, Tortosa i el Perelló, en estaments diferents, amb vides i destins ben diferents, Núria Menasanch ens endinsa en el món femení de la Catalunya del sud, on les dones texeixen un univers propi i riquíssim, ancestral.
I a més en una parla, l'ebrenca, antiga, fronterera, que ens diu de mescla de cultures, de vells esplendors, i que és encara ben viva i activa.

NOTA DE L´AUTORA

A mida que anava coneixent la història dels avantpassats dels meus fills, alhora, anava descobrint la història d´un país, lo meu país, Catalunya, que m´havia estat privada durant los meus anys d´ensenyança escolar.
La generació nascuda a la dècada dels 60, nets d´estos personatges, descobrim ara uns fets que mos van arribar esbiaixats a través d´històries curtes i anècdotes familiars, contades pels nostres pares. Estes històries se contaven, quasi sempre, en veu baixa o no comportaven cap càrrega política.
En molts casos es va imposar es silenci.
Silenci per tradició heretada de les seues mares.
Silenci per no remenar ferides.
Silenci per promoure l´oblit
Silenci per temor a represàlies.
Silenci en definitiva a les nostres raïls.
Confesso que, a vegades, lo que anava descobrint a través de diaris, entrevistes, llibres..., me superava anímicament i havia de parar de escriure perquè els sentiments me desbordaven. Un sentiment d´amargor barrejat amb ràbia, frustració i tristesa.
Estes pàgines que van sorgir a partir de la meua idea de crear-los-hi l´arbre genealògic als meus fills, espero que serveixen a tots los que les llegeixen, com m´han servit a mi, per entendre i aproximar-mos a uns fets que han estat aparcats durant quasi vuitanta anys dins del calaix de l´oblit.
Este llibre tot i ser una novel·la, i així s´ha d´entendre com a tal, és una novel·la històrica basada en vivències reals.
Les històries de les tres dones protagonistes Maria, Conxita i Cinta, estan ambientades en tres poblacions diferents: Tarragona, Tortosa i el Perelló, respectivament.
Los llocs, los paisatges, les costums, la taula, les normes socials, la vida quotidiana de la primera meitat del segle XX i en particular de la dècada dels anys trenta, comporten un gruix important dins d´esta obra.
Hi ha també un especial èmfasis en la descripció de com era la vida de les dones en aquella època i les estrictes normes socials que els hi imposaven des de menudes.

Núria Menasanch i Martí